NRK Meny
Normal

- Politiets IKT-prosjekt hadde for stor risiko

– Det blir endringer fordi vi gjennom kvalitetssikringen har kommet til at det for høy risiko knyttet til det å gjennomføre et kjempestort IKT-prosjekt. Det har også vært viktig for oss å få leveranser tidligere, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

Justisminister Anders Anundsen sier det var helt nødvendig å skrinlegge politiets gigantiske IKT-prosjekt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Så sent som i februar i fjor sa justisministeren at IKT-prosjektet ville være en gigantsatsing som skulle modernisere norsk politi. Nå er prosjektet skrinlagt, etter at den siste av flere konsulentrapporter i vår konkluderte med at det var «høy risiko for ikke å lykkes i gjennomføringen» av den første delen av programmet.

Det er brukt 200 millioner kroner til forberedelse av prosjektet.

– Raskere brukereffekter

Anundsen sier til NRK at i det såkalte Merverdiprogrammet så ville leveransene først komme fra 2020 og utover.

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse i IKT Norge er ikke i tvil om at avgjørelsen som å skrinlegge det store IKT-prosjektet i politiet var helt riktig.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

– Nå gjør vi om på dette, slik at brukereffektene kommer raskere på plass. Det tar litt lengre tid å byge en helt ny struktur. Nå gjør vi om på dette, slik at brukereffektene kommer raskere på plass. Det tar litt lengre tid å bygge en helt ny struktur, men den bygges parallelt med at man får nye funksjoner, sier Anders Anundsen.

– Det har vært mye kritikk av politiets IKT-struktur. Burde man ikke tatt hele systemet, slik planen var?

– Jo, men da må det gjøres på en måte som innebærer minst mulig risiko. KS2-rapporten, en kvalitetssikringsrapport, viser at det er høy risiko ved å gjennomføre Merverdiprogrammet slik det er planlagt. Vi har en del erfaringer fra offentlige IKT-prosjekter som går skikkelig i bøtta underveis, og som man ikke får mer igjen for. Det vi gjør nå er å skru det om, for å minske risikoen. Slik får vi bygget det opp litt for litt, svarer justisministeren.

Politiets Fellesforbund om IKT-stans: – Dårlig pengebruk

– Modig og riktig

Anundsen bruker et bilde for illustrere hva han mener:

– Firefeltsveien blir senere ferdig, men vi kjøper bilene raskere. Mens vi venter på firefeltsveien må de kjøre på tofeltsveien. Det bidrar til at vi både får bedre brukereffekter for politi og publikum, og lavere risiko ved gjennomføring, sier han.

Justisministeren får støtte i avgjørelsen fra Torgeir Waterhouse i IKT Norge. Han sier det er modig og riktig å stanse dette prosjektet nå.

– Det ser ut som om de har stoppet i tide. Vi får ikke pengene som er brukt tilbake, men vi har lært noe av det. Nå tar de med seg lærdommen og når målene på en helt annen måte, sier Waterhouse til NRK.

Rapport: Vesentlige mangler ved politiets milliardprogram

Ønsker havarikommisjon

Han mener at Norge ikke har vært bra nok på store IT-prosjekter, og minner om at IKT Norge flere ganger har bedt om at det blir opprettet en havarikommisjon for IT-prosjekter her i landet.

Mange offentlige IKT-prosjekter har gått skeis her i landet, men ikke alle. Torgeir Waterhouse trekker fram Statens lånekasse for utdanning som et eksempel på noe som har gått svært bra. Han nevner også et vellykket prosjekt i Storbritannia, der publikums kontakt med det offentlige går gjennom nettstedet www.gov.uk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger