Hopp til innhold

Politibetjent mener politiet stjal appen hans

En politibetjent i Haugesund utviklet en politiapplikasjon på fritiden. Nå hevder han at Politidirektoratet har rappet hele utformingen.

Politi - illustrasjonsfoto

En politimann har siden 2008 videreutviklet en politiapp-idé på fritiden som han mener arbeidsgiveren nå har stjålet.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Politidirektoratet (POD) anklages for å ha stjålet app-ideen som politimannen siden 2008 har utviklet på eget initiativ og på fritiden sin.

Det kommer fram i et brev som politimannens advokat har sendt til POD. Digi.no omtalte saken først.

Mobilappen skulle være en støttefunksjon for politiet ved straksetterforskning og skulle erstatte flere av håndbøkene og instruksene politiet må ha med seg ut. I 2008 sendte politibetjenten to presentasjoner av ideen til sentrale enheter i politiet, kommer det fram i brevet.

Presenterte appen for POD i 2013

Den ene viste konseptet og den andre den tekniske løsningen av applikasjonen. To år senere begynte han å programmere appen på fritiden.

Han presenterte appen for POD i 2013. De ga ham imidlertid beskjed om at all utvikling av apper skulle skje i regi av politidirektoratet selv.

Tidligere i år ble politibetjenten kjent med at POD hadde utviklet løsningen.

– Tilnærmet identisk

I brevet skriver advokat Håkon Velde Nordstrøm at appen POD har utviklet ligner på politimannens app, både når det gjelder utforming og teknisk løsning.

– Appen er tilnærmet identisk med hans idé, heter det i brevet.

I brevet legges det vekt på at politimannen utviklet ideen på egen fritid og ikke i arbeidstiden.

– Har økonomisk enerett

Politimannen mener derfor han har opphavsrett og økonomisk enerett til app-løsningen. Advokaten håper de kommer fram til et fornuftig utfall i møte med POD.

– Det er fremdeles slik at vi venter på et svar fra POD og håper det kommer så snart som mulig. Utover det synes vi ikke det er rett å kommentere saken nå, sier Velde Nordstrøm til NRK.

Politidirektoratet sier til NRK at saken er til intern behandling og at de ikke ønsker å kommentere mens saksbehandlingen pågår.

– Kan ha nytte av taushetserklæring

Kristian Foss, advokat

Advokat Kristian Foss er godt kjent med opphavsrett.

Foto: Camilla Veka/NRK

Kristian Foss i advokatfirmaet Bull & Co er ekspert på opphavsrett og designrett.

– Opphavsrettssaker er ikke enkle. Det vil derfor være en stor fordel å få designregistrert tingene sine. Det vil klart være en fordel om man har en taushetserklæring som dokumenterer at det har blitt overlevert ideer og forplikter partene til å bli tause om dem, og ikke utnytte dem, sier Foss.

– Hvis man har undertegnet en slik erklæring vil det fremstå mer illojalt å etterligne et produkt.

Foss har ikke satt seg inn i politiapp-saken, men sier at det kan være utfordrende å argumentere for at en app er original.

– En som blir beskyldt for å ha krenket noen andres opphavsrett vil gå på jakt etter andre apper som ligner. De vil forsvare seg med å si at det er uoriginalt, sier Foss.

AKTUELT NÅ