Hopp til innhold

Slik påvirker uværet trafikken

Ekstremværet «Knud» har ført til flere forsinkelser og kanselleringer i trafikken. Det er fremdeles stor fare for flere innstillinger av flyavganger, ferjer og annen transport, og flere aktører har økt beredskapen.

Ekstremværet Knud.

Det er stor fare for innstillinger av flyavganger, ferjer og annen transport som følge av ekstremværet «Knud».

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Flere steder har trær falt over veien, og tak har blåst av hus. Ved Lyngdal i Agder er en bro som knytter fastlandet til Korshavn skadet som følge av det kraftige uværet.

– Bro og fastland henger ikke sammen, opplyser politiet.

Laster Twitter-innhold

Meteorologisk institutt har hevet farenivået til rødt i flere fylker på grunn av uværet, og meteorologene forventer full storm og bølger på opp til sju meter i Oslofjorden.

Ifølge varselet vil det være farlig å være utendørs, og det ventes skader på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Broer kan bli stengt, og takstein og takplater kan blåse av hus og bygninger.

Oppfordrer til å la bilen stå

Statens vegvesen oppfordrer alle trafikanter om å vise aktsomhet og la bilen stå i ekstremværet. Situasjonen overvåkes nøye og entreprenørene til Statens vegvesen er varslet og satt i beredskap.

– Veier, bruer og andre deler av vår infrastruktur kan bli skadet i ekstremværet. Samtidig kan det bli vanskelig å sende ut både våre egne og entreprenørenes ansatte for å utføre reparasjoner før været roer seg, sier regionvegsjef Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.

Det er værre enn noen gang før ifølge vaktmester i småbåthavn på Sørlandet.

Det er verre enn noen gang før ifølge vaktmester i småbåthavn på Sørlandet.

Stengte togstrekninger

De to innstilte togene på Sørlandsbanen har begynt å kjøre sakte videre i retning henholdsvis Stavanger og Kristiansand. Også Jærbanen mellom Stavanger og Vigrestad har åpnet. Det samme gjelder strekningen Råde-Fredrikstad på Østfoldbanen.

Togstrekningene Råde-Fredrikstad, Åndalsnes-Bjorli, Stavanger-Egersund, og Kristiansand-Egersund ble stengt tidligere fredag kveld.

NSB har økt beredskapen, blant annet med et stort diesellokomotiv i Egersund, som skal bidra til å dra togene løs dersom det oppstår uforutsette situasjoner på grunn av uværet.

Værkart 21092018

SLIK BEVEGER UVÆRET SEG: Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30–40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25–30 meter per sekund.

Regionale flyplasser rammes hardest

Gurli Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor konsern, opplyser at uværet først og fremst kommer til å påvirke flytrafikken ved de største, regionale flyplassene.

– Det kommer ikke til å bli noen store konsekvenser for Oslo lufthavn, og da mener jeg masseinnstillinger og den slags. Det kan forekomme små forsinkelser. Vi vet at det er utfordringer ved Bergen, Stavanger, Haugesund, Ålesund og Kristiansand, sier hun og ber folk sjekke flightstatus hvis de skal reise fra disse flyplassene.

– I tillegg vil det gjelde enkelte små lufthavner. De som skal dit eller skal hente noen som kommer derfra sjekke flightstatus på nettsidene våre, eller via flyselskapet.

Ekstremværet Knud.

EKSTREMVÆR PÅ VEI: Et tre har veltet over den mest trafikkerte gaten i Kristiansand, Vestre Strandgate ved Rutebilstasjonen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Båter stanses av ekstremværet

En Color Line-ferje kunne fredag ettermiddag ikke legge til kai i Larvik på grunn av været, skriver Tønsbergs Blad. Ferja var på vei fra Danmark uten passasjerer og gods.

Selskapet har kansellert ettermiddags- og kveldsferjene mellom Hirtshals og Kristiansand og Larvik fredag. Flere andre avganger er også innstilt, ifølge selskapets ruteoversikt.

Fjord Line opplyser til NTB at de har innstilt avgangen fra Langesund til Hirtshals fredag formiddag og kveldsavgangen fra Hirtshals til Stavanger. Ferja som skal dra fra Bergen til Stavanger på formiddagen, og deretter videre til Hirtshals, går som planlagt.

Flere lokale fergesamband er innstilt i kveld, blant annet Mortavika-Arsvågen nord for Stavanger og sambandet Horten-Moss.

Stena Line måtte få hjelp av slepebåt for å legge til kai på Vippetangen i Oslo fredag kveld.

Fikk hjelp av slepebåt

Stena Line fikk hjelp av en slepebåt ved Vippetangen i Oslo.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger