Uværet på Østlandet oppjusteres til rødt nivå

Om lag 29.000 kunder står nå uten strøm i Agder-fylkene som følge av ekstremværet «Knud». Meteorologisk institutt kaller stormen sjelden kost, og ber folk holde seg innendørs.

Her tar "Knud" båtene i Kristiansand.

– Det kan være livsfarlig å gå ned på svaberg og i strandsonen for å se på ekstremværet, sier statsmeteorolog John Smits.

– Vi får inn meldinger om at på grunn av den kraftige vinden er det trær som legger seg over linjenettet og forårsaker strømstans, sier Unni Farestveit, konserndirektør og samfunnskontakt i Agder Energi Nett, til NRK.

Ifølge Farestveit er det vanskelig å si hvor lenge strømstansen kommer til å vare.

– Vi har mobilisert både montører, skogryddere og kundesenteret, slik at vi har mannskap ute til å søke etter feil og få utbedret feil så raskt som mulig, men vi må alltid la sikkerheten til de som er ute i terrenget komme først, sier Farestveit.

Det er områdene langs kysten ved Farsund og Søgne som er hardest rammet av strømbruddene. Klokken 22.05 er om lag 29.000 kunder av Agder Energi Nett rammet av strømstans.

I Mandal og Marnardal har det oppstått fiberbrudd. Entreprenører på stedet melder om at feilretting i området er uforsvarlig så lenge værsituasjonen er slik den er, opplyser Bjørn Amundsen, dekningsdirektør for mobilnettet i Telenor,

Arbeidet vil ikke gjenopptas før værsituasjonen tillater det.

Ekstremværet Knud.

EKSTREMVÆR PÅ VEI: Et tre har veltet over den mest trafikkerte gaten i Kristiansand, Vestre Strandgate ved Rutebilstasjonen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Skal ha fått garasjetak i hodet

Flere steder har fått merke stormen som i 14-tiden slo til for alvor.

En person fikk et tak i hodet i Lindesnes, ifølge politiet. Personen var ved bevissthet og ble fraktet til sykehuset i Kristiansand med ambulanse.

I sentrum av Kristiansand ble Wergelandsparken stengt av etter at flere større greiner knakk og utgjorde fare for forbipasserende.

På E39 falt en strømledning på tvers over veien i Lindlandstunnelen i Kvinesdal, og førte til full stans i trafikken.

Ekstremværet Knud

En vei er sperret fra Borhaug til Lista.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Hever farenivået fra oransje til rød

Meteorologisk institutt hevet fredag formiddag farenivået fra oransje til rødt for vindkastene som er ventet inn over Østlandet fredag. Ekstremværet har fått navnet «Knud».

– Vi oppgraderer farenivået til rødt for områdene Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Det er dagens ferske prognoser som viser enda kraftigere vind enn torsdag, som gjør at Meteorologisk institutt har landet på rødt nivå. Rødt er nivået for ekstremvær der det er fare for store ødeleggelser og reell fare for at liv går tapt.

For Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland, forblir farenivået på oransje. Disse fylkene får ikke ekstremvær, men kan få helt opp til full storm. I Hordaland blir det også full storm, men farenivået er på gult nivå.

Værkart 21092018

Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30-40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25-30 meter per sekund.

Inntil seks meter høye bølger

Uværet ventes å slå inn over Rogaland og Sørlandet allerede ved 14-tiden fredag. Deretter vil vinden bevege seg innover fjellet og mot Østlandet.

– Denne vinden har også med seg inntil seks meter høye bølger som vil ramme Vestfold og Østfold spesielt, forklarer statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness.

Video: Tore Heggelund

Slik så det ut ved Lindesnes fyr tidligere i dag. Video: Tore Heggelund

Ekstremværet «Knud» vil også herje i fjellet i Sør-Norge. Statens vegvesen anbefaler vinterdekk hvis du skal over fjellet mellom Østlandet og Vestlandet. Stedvis snødekke på Haukelifjell og Hardangervidda. På toppen av Valdresflya er det helt hvitt av snø.

I Topdalsfjorden ved Varoddbrua i Kristiansand slet en lekter seg løs og gikk på grunn ved Hamresanden.

Ekstremværet Knud

GRUNNSTØTTE: En lekter gikk på grunn ved Hamresanden etter at ekstremværet "Knud" slo innover Sørlandet.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK
En vindsurfer tok seg ut i bølgene ved Sjøsanden i Mandal fredag ettermiddag.

En vindsurfer tok seg ut i bølgene ved Sjøsanden i Mandal fredag ettermiddag.

– Hold deg unna stormen

Utover dagen vil vinden øke på til full storm, og vindkastene er ventet å komme opp i 30-40 meter per sekund i Oslofjorden. Indre strøk kan få vindkast på 25-30 meter per sekund. Flere steder langs kysten regnes det som farlig å være ute i småbåt på grunn av høye bølger.

– For folk betyr dette et uvanlig vær som vi ser veldig sjelden. Det er all grunn til å ta dette alvorlig, og ikke oppsøke farlige situasjoner. Hold deg unna, ikke gå ut for å se på stormen. Sikre alt av løse gjenstander og sett bilen i garasjen, sier Thyness og legger til:

– Det er all grunn til å ta dette alvorlig. Det er sjelden kost, sier hun.

Uværet kan føre til store skader over store områder. Både politiet og brannvesenet ber folk om å ta nødvendige forholdsregler. Folk bes om å sikre løse gjenstander og innstille seg på strømbrudd.

Statens vegvesen oppfordrer alle trafikanter om å vise aktsomhet og la bilen stå i ekstremværet. Situasjonen overvåkes nøye og entreprenørene til Statens vegvesen er varslet og satt i beredskap.

– Veger, bruer og andre deler av vår infrastruktur kan bli skadet i ekstremværet. Samtidig kan det bli vanskelig å sende ut både våre egne og entreprenørenes ansatte for å utføre reparasjoner før været roer seg, sier regionvegsjef Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.

Ekstremværet Knud

MANDAL: Flere trær har gått over ende flere steder i Agder.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Les også: 133 naturskademeldinger etter årets første høststorm i vest

– Hent barna tidlig

Hent barna SMS Mosby Skole

Mosby Oppvekstsenter i Kristiansand ber foreldre om å hente barna sine før klokken 14.00 fredag.

Foto: Skjermdump

Flere skoler i Kristiansand ber foreldre hente barna sine rett etter skoleslutt fredag. Kommunen har også bedt om at alle uteaktiviteter avlyses etter klokken 12. Fredag morgen avholdte kommunen et beredskapsmøte for å forberede seg på uværet.

– Det vi gjør nå er egentlig å forberede oss på hvordan skal vi håndtere situasjonen, hvis dette slår skikkelig ille til, sier beredskapssjef Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune.

Beredskapsmøte, Kristiansand kommune

Kristiansand kommune hadde i morgentimene fredag et eget møte for å planlegge beredskapen foran det ventede ekstremværet. Kommunen ber foreldre på utsatte steder om å hente barn på skoler, SFO og barnehager før uværet slår inn.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Økt beredskap

Like før klokken 15 har nærmere 13.000 kunder mistet strømmen i Agder-fylkene, ifølge Agder Energi Nett. Strømkunder må være forberedt på at strømmen kan bli borte på grunn av de sterke vindkastene, melder NVE. Folk bes holde seg borte fra eventuelle strømledninger som ligger på bakken eller henger lavt.

NSB opplyser at de øker beredskapen, blant annet med et stort diesellokomotiv i Egersund, som skal bidra til å dra togene løs dersom det oppstår uforutsette situasjoner på grunn av uværet.

Skagerak Nett setter full beredskap fra fredag klokken 14. Dette innebærer at alt tilgjengelig mannskap forberedes for å rette feil som kan oppstå i nettet i Vestfold og Grenland.

Ekstremværet Knud

FARLIG TREVELT: Tre over vei i Gullveien på Tinnheia i Kristiansand. Treet falt like foran en bil.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Forsikringsselskap forbereder seg

Tryg Forsikring er forberedt på omfattende skader som følge av uværet på Sør- og Østlandet, forteller forebyggelsesekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet registrerte 80 skader, og skader for over fire millioner kroner etter uværet på Vestlandet onsdag kveld og natt til torsdag. Nå oppbemanner Tryg for å ta seg av skader i større omfang.

Flere kanselleringer

Color line

Color Line har kansellert flere avganger på grunn av det varslede uværet fredag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Color Line har kansellert ettermiddags- og kveldsferjene mellom Hirtshals og Kristiansand og Larvik fredag. Flere andre avganger er også innstilt, ifølge selskapets ruteoversikt. Fjord Line opplyser til NTB at de har innstilt avgangen fra Langesund til Hirtshals fredag formiddag og kveldsavgangen fra Hirtshals til Stavanger. Ferja som skal dra fra Bergen til Stavanger på formiddagen, og deretter videre til Hirtshals, går som planlagt.

Fergesambandet Mortavika-Arsvågen på E39 nord for Stavanger, blir innstilt etter klokken 18. Dagens siste ferge går fra Mortavika klokken 18.00 og fra Arsvågen klokken 18.10. Ny vurdering klokken 04.00 i natt, ifølge Fjord1.

Avlyser Preikestolen-løp

På grunn av uværet i vente i Rogaland, blir Preikestolen maraton avlyst.

– Meldinger om ekstremt mye nedbørsmengder, sterk vind og lav temperatur gjør det utfordrende for oss å legge til rettet for et sikkert løp, opplyser løpsleder Willy Steinskog.

Mandal hotell

Stillasene på Mandal hotell sikres før uværet treffer fredag ettermiddag.

Foto: Odd Rømteland / NRK