Hopp til innhold

Beskjeden fra nødetatene: Hold dere innendørs

Uværet «Knud» herjer nå langs flere steder på Sør- og Østlandet. Politiet ber folk holde seg innendørs, og meteorolog John Smits sier det kan være livsfarlig å oppholde seg ved vannet.

NRKs reporter slet med å stå oppreist under rapporten i Dagsrevyen

NRKs reporter slet med å stå oppreist under rapporten i Dagsrevyen

Meteorologisk institutt hevet fredag farenivået fra oransje til rødt for vindkastene som var ventet inn over Østlandet.

Allerede fredag ettermiddag begynte kraftig vind å skape problemer flere steder langs kysten i Sør-Norge.

Ifølge meteorologene er den har den verste vinden nå passert Sørlandet, men det er ventet at vinden vil fortsette østover i landet.

– Jeg kan knapt huske at det har vært rødt varsel for Oslo. Det er svært sjelden. Vi har økt bemanningen for å være forberedt, og vi ber folk om å feste alle løse gjenstander og holde seg innendørs hvis de ikke må ferdes ute, sier brigadesjef Håvard Bakken ved Oslo brann- og redningsetat.

Brigadesjef Håvard Bakken ved Oslo brann- og redningsetat

BER FOLK HOLDE SEG INNE: Brigadesjef Håvard Bakken ved Oslo brann- og redningsetat.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i infoenheten opplyser at de til enhver tid har 56 brannmannskaper på vakt i hovedstaden. På grunn av uværet er det tre ekstra brannmannskaper på vakt, i tillegg til en brigadesjef på hjemmevakt.

– Vi anbefaler selvfølgelig ikke å ta noen sjanser på å ferdes der hvor vindkastene er så sterke at man ikke har kontroll på egen kropp. Det er heller ikke noe poeng at barn skal være ute og leke om det er storm i kastene. Det er nok noe alle foreldre vil tenke på.»

Ifølge Dalen er det først og fremst 110-sentralen som får den største utfordringen under et uvær, på grunn av mange samtidige henvendelser.

Laster Twitter-innhold

Herjer på Sør- og Østlandet

Vinden skaper nå store problemer flere steder på Østlandet, men ifølge Øst politidistrikt har det ikke kommet noen meldinger om personskader.

Deler av Østfoldbanen var stengt i flere timer på grunn av et tre som hadde veltet over togskinnene ved Fredrikstad-tunnelen. NSB melder at togene nå går igjen, men at det fortsatt kan forekomme forsinkelser.

Ved Holmlia i Oslo har et tre blåst over ende og knust en bil. Føreren kom fra det uten skader.

Tre over bil, Ammerud, Oslo

AMMERUD: Et tre blåste over veien og traff en bil på Ammerud i Oslo.

Foto: Martin Thorland Jutkvam / NRK

Like i nærheten, på Ekebergsletta, har en rekke fotballmål blitt tatt av vinden. Politiet har nå sperret av området og anmoder publikum om å holde seg unna. På Tåsen har et tre blåst over et hustak.

I Sandefjord bistår brannvesenet og politiet med å feste takplater som har blåst av et bygg i Storgata. På Fylkesvei 295 har flere ledninger falt over veien, slik kjøretøy er delvis sperret.

I Porsgrunn har 200 kvadratmeter med bølgeblikkplater blitt revet av et låvetak i Bergsbygda. Også her ber politiet folk om å ikke bevege seg ute til fots.

Vang Fotballag

BER FOLK OM Å SIKRE GJENSTANDER: Brannvesenet på Hedmarken ber nå folk sikre gjenstandene sine. Dette er klubbhuset til Vang Fotballklubb.

Foto: Hedmarken Brannvesen

På Hamar har taket løsnet fra klubbhuset til Vang Fotballag. Hedmarken Brannvesen skriver på Twitter at dette er en forvarsel på som vil komme utover kvelden og natten.

Bro ødelagt av stormen

På Sørlandet har politiet fått melding om flere hendelser fredag ettermiddag. Ved18-tiden var nesten 50.000 kunder uten strøm, melder Agder Energi.

Ifølge NTB er 26.000 fortsatt uten strøm ved 23-tiden, og flere av disse kan forbli strømløse over helgen.

– Det vil ta tid før strømforsyningen er gjenopprettet, i verste fall vil noen kunder ikke få strømmen tilbake før over helgen, melder Agder Energi. Hvilke områder som må vente, kunne selskapet ikke si noe om foreløpig.

Overvåkningskamera fanget øyeblikket i Grimstad.

Overvåkningskamera fanget øyeblikket i Grimstad.

Broen over til Korshavn i Lyngdal er nå stengt. Politiet skriver på Twitter at broen har blitt skadet som følge av uværet, og at det har oppstått en stor glippe mellom broa og fastlandet.

– Bro og fastland henger ikke sammen, skriver politiet i Agder på Twitter.

Statens vegvesen Sør melder at trær skaper farlige situasjoner i sentrum av Kristiansand. I både Vestre strandgate og i Jegersbergveien har nå flere trær veltet ut i veien.

Video: Tore Heggelund

Video: Tore Heggelund

Wergelandsparken i sentrum av byen er sperret av.

En person har fått deler av et garasjetak i hodet i Lindesnes. Personen skal være ved bevissthet, og fraktes til sykehuset i Kristiansand med ambulanse.

Også i Haugesund har trær blåst over ende.

På Stavanger lufthavn har flypassasjerer fått beskjed om å vente i flyet på grunn av de kraftige vindene. Ifølge NRKs reporter på stedet blåser det opp mot 60 knop.

– Livsfare

Meteorolog John Smits sier det kan være livsfarlig å gå ned på svaberg og i strandsonen for å se på ekstremværet.

Han mener uværet i hovedsak vil føre til tre ting når trær blåser over ende: Strømbrudd, stengte veier og innstilte tog hvis trær faller over kjøreledninger.

– I tillegg bør folk være oppmerksomme på takstein, takplater, hagemøbler, stillas og presenninger, sier Smits.

Statsmeterolog John Smits framfor arbeidsplassen

ADVARER: Statsmeteorolog John Smits.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ifølge Smits kommer den sterkeste vinden Lista i Vest-Agder ved 18-tiden i kveld, og ved Hvaler i Østfold rundt klokken 22. Meteorologen varsler også at tidevannet kan bli 70–90 centimeter høyere enn normalt mot kvelden.

Politiet har styrket bemanningen

Oslo-politiet har styrket bemanningen fredag kveld.

– Det er gjort for å kunne håndtere hendelser i Oslo, Asker og Bærum. Foreløpig er det stille før stormen, og ingen alvorlige hendelser per nå, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth klokken 16.15.

Politiet påpeker at det er meldt høyeste farenivå, og ber folk respektere det.

– Vi ber folk følge oppfordringen om å holde seg mest mulig innendørs. Takstein, trær og løses gjenstander kan bli farlige i vinden. Folk bør ikke være ute med mindre det er strengt nødvendig, sa operasjonsleder Tor Jøkling tidligere på dagen.

Operasjonslederen oppfordret folk til å sikre trampoliner, utetelt og stillaser.

Det er værre enn noen gang før ifølge vaktmester i småbåthavn på Sørlandet.

Det er verre enn noen gang før ifølge vaktmester i småbåthavn på Sørlandet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger