NRK Meny
Normal

Slik forklarer drapstiltalte at hans DNA er funnet på Kristin (12)

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Nye analyser har påvist den drapstiltalte 39-åringens DNA under neglene på drepte Kristin Juel Johannessen. Spyttklyser eller at han har «slått lens» langs veien, var tiltaltes forklaring.

39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen sitter i Borgarting lagmannsrett

DRAPSTILTALT: Etter at politiet i fjor fant 39-åringens DNA på avdøde Kristin Juel Johannessen (12), som ble drept i 1999, ble han siktet og tiltalt på nytt. Han er tidligere frikjent for drapet.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

– DNA-et må ha kommet dit på et senere tidspunkt, var Henning Hotvedts korte svar da aktor Per Halsbog ville ha tiltaltes kommentar til DNA-funnet.

Hotvedt ble første gang funnet skyldig i å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) i desember 2001.

Han anket til lagmannsretten. men før saken kom opp der, ble tiltalen frafalt.

Årsaken var at et tysk laboratorium konkluderte med at et av påtalemyndighetens sterkeste bevis den gangen, et hårstrå som ble funnet ved åstedet, stammet fra en kvinne, ikke fra Hotvedt. Han ble derfor frikjent i februar 2003.

I fjor tok saken igjen en ny vending.

En ny og forbedret analyseteteknikk gjorde at politiet fant Hotvedts DNA under Kristins negler. I juli 2015 ble han derfor igjen pågrepet, 16 år etter drapet.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

TIDSLINJE: Drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999 har en lang historie hos norsk politi og rettsvesen. Denne tidslinjen tar for seg de viktigste hendelsene.

Mente DNA-et hadde smittet over

Aktor ville i retten i dag vite om Hotvedt har noen teori om hvordan hans DNA kan ha havnet på Kristins fingre.

– Nei. Kanskje uforsiktig håndtering, oversmitte på en eller annen måte, svarte han.

Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, forklarer seg i retten

BLE PRESSET: 39-åringen ble onsdag presset både når det gjelder DNA-funnet og angående hvilken vei han kjørte på drapsdagen.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

Da han ble tatt inn til avhør i juli i fjor og forelagt det nye DNA-funnet, kom han med ulike teorier om hvordan det kunne ha skjedd.

– På det tidspunktet hadde jeg ikke blitt opplyst om forholdet rundt oppbevaring og håndtering av beviset. Jeg forsto det sånn at her var det et sikkert spor fra avdøde på åstedet, sa Hotvedt i vitneboksen i dag.

– Har jeg sagt noe da, så har det dreid seg om oversmitte av spor fra meg i form av noe jeg har lagt fra meg på veien, som en spyttklyse, at jeg har slått lens langs veien, slike greier. Det var det første jeg tenkte, at det måtte ha skjedd på en slik måte, utdypet han.

Den drapstiltalte mannen benektet i retten i dag at han hadde kjørt på den aktuelle veien på drapsdagen i 1999. Han har imidlertid sagt at han kjørte i det aktuelle området tidligere på sommeren, og at han ofte stoppet langs veien.

– Tror du i dag at det du sa i politiavhøret i juli i fjor kan være en mulig teori?, spurte aktor.

– Jeg ser ikke bort fra muligheten til smitte, men sannsynligheten er svært liten for at det kan ha skjedd langs veien, sammenlignet med at det kan ha skjedd senere. Jeg vet ikke nok om oppbevaringen, hvem som har hatt tilgang til bevisene, til å kunne si hva som er mest sannsynlig at har skjedd, svarte 39-åringen.

Forsvarer Brynjar Meling sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

ØNSKER SVAR: Kristin Juel Johannessens søster Linda og far Roar sitter bak forsvarer Brynjar Meling i retten. Familien håper de med denne rettssaken kan få endelig svar på hvem som drepte Kristin og hvorfor.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fant tiltaltes hudceller

Påtalemyndigheten opplyste i Borgarting lagmannsrett i går at det var tiltaltes hudceller som ble funnet på Kristin.

– Da Kristin ble obdusert dagen etter drapet, ble det fremkallet biologisk materiale under neglene på hennes venstre hånd. Nye analyser gjorde at man der fant tiltaltes DNA-profil, i form av hudceller, sa aktor Alf Martin Evensen.

Tiltalte og hans forsvarer Brynjar Meling har sådd tvil om DNA-beviset og vil belyse mulige svakheter ved funnet, blant annet hvordan det biologiske materialet er blitt oppbevart i 16 år, om det kan ha vært utsatt for forurensning.

NRKs reporter Martin Fjørtoft om den tiltaltes forklaring i gjenopptakelsesaken etter mordet på Kristin Juel Johannessen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger