NRK Meny
Normal

Slik får du mange barn

Aldersforskjell er nøkkelen. - Vi tror ikke det er tilfeldig, sier forsker.

Barn som spiser
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

 

For å få mange barn bør menn finne en partner som er seks år yngre enn dem selv. Kvinner skal derimot lete etter en partner som er fire år eldre enn dem selv, viser en undersøkelse gjort av forskere ved Universitetet i Wien.

Utgangspunktet for undersøkelsen var å finne den mest tjenlige alderen for både kvinner og menn, som vil resultere i flest barn.

Forskerne fikk tilgang til nasjonalt svensk datamateriale som viser antallet fødsler og foreldrenes alder 55 år tilbake i tid.

Fant systematisk mønster

Forskerne fokuserte på menn og kvinner som ikke byttet partner mellom første og siste barn.

Par med en aldersforskjell på henholdsvis seks og fire år, produserer flest barn. De får også flere barn enn par som er jevnaldrende.

- Mønsteret er meget klart og systematisk. Vi tror derfor at det ikke er tilfeldig, sier antropolog Martin Fieder. Han er også leder av undersøkelsen.

Yngre partner neste gang

Undersøkelsen viser også at par som går fra hverandre og skifter partnere, leter etter en yngre partner enn den de hadde før.

At menn fant seg en yngre partner etter et havarert forhold overrasket ikke forskerne, men at kvinner hadde samme tendens var ikke forventet.

Fieders teori er at siden kvinner er eldre når de finner en ny partner, så søker de instinktivt etter en mer viril - og yngre - partner neste gang de går inn i et forhold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger