NRK Meny
Normal

Slik dekkes Breivik-saken i utlandet

«Hvor bekvemme er egentlig norske fengsler?» spør BBC. Anders Behring Breiviks søksmål mot staten vekker oppsikt utenfor Norges grenser.

Utenlandsk media om Breivik

STOR OPPMERKSOMHET: 15 utenlandske medier, blant dem internasjonale nyhetsbyråer, er i rettssalen i Skien fengsel. Medier over hele verden skriver om massemorderen som klager på brudd på menneskerettighetene.

Foto: Skjermdump

Medier verden over rapporterer i disse dager fra rettssaken i Skien, hvor Anders Behring Breivik har saksøkt den norske stat for brudd på menneskerettighetene.

Carina Bergfeldt, Aftonbladets reporter

SVERIGE: Sakene om Breivik har vært de mest leste onsdag, sier Carina Bergfeldt i Aftonbladet.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt sier at veldig mange svensker er opprørte over at han får en ny sjanse til oppmerksomhet.

– Under min liverapport i dag, reagerte flest personer på at han får mulighet til å snakke på nytt, sier hun.

Artiklene om rettssaken er de best leste hos Aftonbladet i dag, men det er ikke bare i nabolandene våre dette får oppmerksomhet.

Nazihilsen og Fjordland

Etter et raskt nettsøk på utenlandske nyheter, kommer det opp flere titalls bilder av Breivik og hans nazihilsen. Dette var den hyppigste nyhetsvinkelen i utenlandsk presse tirsdag.

Onsdag har flere slått opp store overskrifter på at han klager på mikrobølgemat, og mener at Fjordland er verre tortur er waterboarding.

Mange av avisene fremstiller saken med en viss undring. «Massemorder Anders Behring Breivik gir nazihilsen mens han klager på treromscellen», var tittelen til Wall Street Journal tirsdag.

Wall Street Journal, tirsdag

OPPMERKSOMHET I UTLANDET: Over 800 personer har delt saken fra amerikanske Wall Street Journal.

Foto: Skjermdump

For BBC har den norske frilansjournalisten Lars Bevanger skrevet en lengre artikkel om at alle norske fengsler ikke er like idylliske som mange utlendinger tror.

I 2013 lagde blant annet finsk TV en reportasje fra Halden, hvor en pensjonert amerikansk fengselsdirektør sa at han ikke trodde det kunne bli med liberalt, med mindre man ga nøklene til de innsatte.

Dekkes i land med dødsstraff og tortur

Selv sitter Breivik isolert i Skien fengsel, med langt strengere forhold enn i Halden.

Breivik sa i sitt innlegg onsdag at norske fengsler er blant de mest inhumane i verden.

– Selv USA gir Guantánamo-fanger rett til å bygge relasjoner med muslimer, så lenge det ikke er jihadister, sa Breivik i sin forklaring.

Flere av mediene som har publisert artikler om rettssaken, holder til i land hvor retts- og fengselssystemet er kjent for å være langt verre enn det norske.

Blant disse er Arab News i Saudi-Arabia. I 2009 slo Amnesty International fast at så mange som 3100 terrormistenkte ble holdt i skjulte fengsler og torturert med blant annet slag, spark og elektrosjokk for å tvinge frem tilståelser.

Alarabiya, Emiratene

EMIRATENE: Midtøstenavisen Alarabiya, med base i De arabiske emirater, har tittelen: «Massemorder klager over mikrobølgemat».

Foto: Skjermdump

Arab News har publisert artikkelen via nyhetsbyrået AFP, som fysisk er i rettssalen. Den understreker at hans dom på 21 år, kan forlenges om han fortsatt anses som en fare for samfunnet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger