Hopp til innhold

- Torturer terrorister til tilståelse

Saudi-Arabia holder over 3.100 terroranklagede i hemmelige fengsler og bruker tortur for å tvinge fram tilståelser, slår Amnesty International fast i en ny rapport.

Saudi Arabisk politi på åstedet der to mistenkte terrorister ble drept

Saudi Arabisk politi på åstedet der to mistenkte terrorister ble drept.

Foto: AP photofile / AP

Menneskerettsorganisasjonen kritiserer omverdenen for å lukke øynene for overgrepene som finner sted i Saudi-Arabia, som et ledd i myndighetenes jakt på medlemmer av al-Qaida og andre militante grupper.

– Disse urettmessige tiltakene mot terror har gjort en forferdelig menneskerettssituasjon enda verre, sier lederen for Amnestys arbeid i regionen, Malcolm Smart.

LES OGSÅ: - Økt aksept for tortur

Tortur

Flere terroranklagede er ifølge Amnesty International drept under uklare omstendigheter i Saudi-Arabia de siste årene, mens tusenvis av andre sitter innesperret i hemmelige fengsler, uten kontakt med omverdenen.

Rettssakene mot terroranklagede er summariske og finner også sted i hemmelighet, og tilståelser tvinges ofte fram ved hjelp av slag og spark, elektrosjokk og andre former for tortur, går det fram av rapporten.

– Overgrepene finner sted i dyp hemmelighet. De fleste holdes innesperret i årevis uten rettssak, og de får verken tilgang til forsvarer eller anledning til å forsvare seg mot anklagene, sier Smart.

LES OGSÅ: Amnesty kritisk til terror-krigen

LES OGSÅ: - Terrorkrigen styrker Al Qaida

Ser en annen vei

Amnesty anklager omverdenen for å trå varlig overfor Saudi-Arabia, av frykt for å komme på kant med verdens største oljeeksportør.

Landet har lenge vært USAs fremste allierte i regionen, og selv om 15 av de 19 flykaprerne som sto bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001 var saudiarabere, endret ikke dette det gode forholdet mellom de to land.

– I stedet for å stille Saudi-Arabia til ansvar for de skrekkelige bruddene på menneskerettighetene, velger andre land som oftest å se en annen vei og ikke stille spørsmål ved det som skjer i hemmelighet i saudiarabiske fengsler og avhørsrom, heter det i Amnesty-rapporten.

Avviser

En talsmann for innenriksdepartementet i Saudi-Arabia, Abdulrahman Alhadlaq, avviser anklagene fra Amnesty.

– Dette er påstander som det må føres bevis for, sier han.

– Vår politikk når det kommer til menneskerettigheter er helt klar. Det er gitt ordre om at fanger skal behandles med respekt og i henhold til internasjonale menneskerettsprinsipper, fortsetter han.

– Dersom noe annet skulle være tilfelle, så er det i så fall snakk om enkelttilfeller. Nødvendige tiltak vil bli satt i verk dersom slike tilfeller blir kjent, sier Alhadlaq.

SISTE NYTT

Siste nytt