Hopp til innhold

Skjerper fokuset på enkelte grupper

Politiet sier angrepene i Danmark er hva trusselvurderingen har vist at man kunne vente. – Det kan også skje i Norge. Ingen kan garantere for sikkerheten.

Created by InfoDispatcher

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen sier til NRK at potensielle mål er i forskjellige grupper av befolkningen, og gjerningsmannprofilen er veldig uforutsigbar. Vi skjerper nå fokuset på enkelte grupper, men det er ingen som kan garantere sikkerheten på alle nivåer her. Det er ikke mulig i dagens samfunn mener han.

Etter helgens terrorangrep i København har politiet, PST og nasjonal krisehåndtering og beredskap møttes mandag for å diskutere dagens trusselnivå, tiltak og ressursspørsmål.

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen sier til NRK at trusselsituasjonen i Norge er svært uforutsigbar og komplisert nå.

– Vi har alt en skjerpet beredskap på grunnlag av trusselvurderingen slik den var før København, og det vi har sett der nå er helt i tråd med den vurderingen, – at denne type hendelser kan skje både der og i Norge, sier han.

Dansk politi får medisinsk hjelp etter å ha blitt skutt

Selv med politifolk tilstede ble terroranslagene gjennomført i København i helgen. Her får politibetjenter som ble såret i terrorangrepet lørdag får her behandling i et nærliggende lokale, kort tid etter angrepet på lokalet Krudttønden i København, 14. februar 2015.

Foto: EKSTRA BLADET

– Vi lever i et åpent samfunn, og vi ser at alt fra radikaliserte enkeltpersoner kan angripe med enkle midler – til grupper som er forberedt og godt utstyrt.

Fredriksen forteller at politiet er bemannet ut ifra dagens trusselbilde, men at det er komplisert med mange potensielle terrormål.

– Vi holder oss oppdatert på arrangementer i Oslo, er i god dialog med arrangørene. Sammen vurderer vi tryggingstiltak. Potensielle terrormål er i forskjellige grupper av befolkningen, og gjerningsmannprofilen er også veldig uforutsigbar. Vi skjerper nå fokuset på enkelte grupper, men det er ingen som kan garantere sikkerheten på alle nivåer her. Det er ikke mulig i dagens samfunn, sier han.

Blant annet har synagogen i Oslo fått økte sikkerhetstiltak.

– Må venne oss til å leve med denne type trussel

Martin Bernsen

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, sier til NRK at sikkerheten ved en rekke arrangementer fortløpende blir vurdert sammen med politiet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

PST: – Vurderer situasjonen fortløpende

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, sier til NRK mandag at de mener det ikke er store endringer i trusselbildet i Norge.

– Det er ingen store endringer i trusselbildet selv etter det som har skjedd i Danmark, men vi vurderer situasjonen fortløpende og ting kan endre seg, sier han til NRK.

Økes sikkerheten på arrangementer eller rundt andre potensielle mål for terrorangrep?

–Vi vurderer sikkerheten på en rekke arrangementer sammen med det ordinære politiet, sier Bernsen.

– Trusselbildet, slik vi beskrev det tidlig i februar står seg ganske likt, men det er klart at det som har skjedd i Danmark er en faktor som vi legger til i nye trusselvurderinger, sier han videre.

PST sa i sin trusselvurdering i november i fjor at de vurderte det slik at det i løpet av 12 måneder var sannsynlig at det kan bli forsøkt utført terrorangrep i Norge. Ved sin nye vurdering tidlig i februar

PST vurderer sikkerheten rundt karikaturutstilling

PST vil undersøke sammenheng mellom Syria-farere i Belgia og Norge

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger