– Må venne oss til å leve med denne type trussel

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier aksjoner i Danmark og Frankrike ligner vurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om hva som kan ramme Norge.

Anders Anundsen (Frp) om å leve med terror-trussel

– Allerede i november hadde vi en trusselvurdering som viste til det modus operandi som vi har sett i både Frankrike og Danmark, og det som sannsynligvis har blitt avverget i Belgia, som ligner veldig mye på dette.

Det førte blant annet til at Anundsen skrudde opp beredskapen og at politiet i Norge er midlertidig bevæpnet.

– Det er det to årsaker til; både for at de skal ha evne til å beskytte seg selv, og for å sikre at man har rask innsatsmulighet hvis det skulle skje noe. I det trusselbildet vi nå står i, mener jeg det er åpenbart at vi skal ha den bevæpningen vi har, sier justisministeren.

Politiforbundet: – Væpnet politi hindret reddet liv

Likevel mener Anundsen at diskusjonen om generell bevæpning av politiet i Norge er for omfattende og politisk til å avgjøres på bakgrunn av denne enkelthendelsen.

Det til tross for at Politiets fellesforbund har gått ut og sagt at generell bevæpning av dansk politi hindret flere dødsfall i København.

Anundsen får støtte i dette synet i både KrF og Arbeiderpartiet.

KrF-leder Knut Arild Hareide: – Debatten om generell bevæpning handler om mer enn terror

Mener bevæpning av politiet handler om mer enn terror

– Jeg tror holdningene til bevæpning blir preget av det som skjer. Jeg tror også Norge er preget av 22. juli, også tror jeg ikke vi skal ta debatten om bevæpning to dager etter angrepet i København, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Politisk kvarter på NRK P2.

Han viser til at terrorforsker Olav Bjørgo sier at spørsmålet om generell bevæpning i Norge ikke er spesielt relevant ettersom norsk politi har tilgang til våpen dersom en lignende situasjon skulle oppstå i Norge.

– Vi må stille spørsmål om hvilket politi vi ønsker, men debatten handler om mer enn terror, sier Hareide.

SISTE NYTT

Siste meldinger