NRK Meny
Normal

Politiet: – Vil sjekke publikum for våpen

DRAMMEN (NRK): Publikum som skal på karikaturutstilling i Drammen, kan bli sjekket for våpen. Politiet skjerper sikkerheten etter Københavnterror.

Dansk politi holder vakt og har sperret av området hvor gjerningsmannen ble drept

VURDERER SIKKERHETEN: PST vurderer situasjonen nøye etter terrorangrepene i København i helgen.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

I neste uke skal det være to arrangementer i Drammen som politiet nå vurderer sikkerheten rundt. Det ene er et møte om radikalisering der blant annet statsminister Erna Solberg skal delta. Det andre er en karikaturutstilling med påfølgende seminar om ytringsfrihet.

Arrangøren av karikaturutstillingen, Universal Tolerance Organization, har tidligere bedt politiet vurdere sikkerheten. Etter terrorangrepet i København er behovet ytterligere forsterket.

Våpenkontroll

– Ett av tiltakene kan bli å sikkerhetssjekke alle som kommer på utstillingen. Vi vil vite hvem de er og hva de har med seg, sier politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas til NRK.

Øyvind Aas

Politistasjonssjef Øyvind Aas sier de vurderer sikkerheten rundt arrangementene i Drammen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Blant annet kan det bli aktuelt å sette opp portaler av metalldetektorer som piper hvis folk har med seg våpen. De er i prinsippet like dem som finnes på norske flyplasser.

– Sikkerheten skal ligge på et høyt nivå. Terroren kommer nærmere oss, og med helgens angrep i København, må vi skjerpe sikkerheten ytterligere, sier Aas.

Truet person på gjestelisten

Arrangementet kan minne om debattmøtet som ble angrepet i Danmark i helgen. Selve utstillingen skal ikke vise omstridte karikaturtegninger av profeten Muhammed. Arrangørene Muhammad Mustafaei og Fereshteh Halimi sier at de har vært forsiktige med å ikke provosere noen.

Politiet legger allikevel vekt på at Dagenredaktør Vebjørn Selbekk er en av deltakerene på seminaret. Han ble ble selv truet på livet da han publiserte Muhammedkarikatur i sin avis.

– Det er helt naturlig å ta høyde for at Selbekk kommer. Dette er en spesiell situasjon, og sikkerhetsnivået blir lagt på et høyere plan, sier Aas.

Øyvind Aas

Drammens teater ligger rett over elva for Øyvind Aas' kontor.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Redd for å ikke ha ytringsfrihet

– Ytringsfriheten er det viktigste i hele verden. Jeg har vokst opp i et land uten ytringsfrihet og vet hva det innebærer, forteller Muhammad Mustafaei i Universal Tolerance Organization.

Universal Tolerance Organization

Fereshteh Halimi og Muhammad Mustafaei arrangerer karikaturutstillingen i Drammens Teater.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Blir dere ikke redde for å bli utsatt for terror?

– Jeg er mer redd for å ikke ha ytringsfrihet enn et eventuelt angrep, sier Fereshteh Halimi som sammen med Mustafaei er arrangør av karikaturutstillingen.

Tirsdag skal de møte politiet og Drammens Teater for å snakke om sikkerhetstiltakene. Selve utstillingen og det påfølgende seminaret om ytringsfrihet er fredag 27. februar.