Normal

Skattepengene kan bli forsinket

Kommende mandag blir mer enn 1600 ansatte i Skatteetaten tatt ut i streik hvis ikke meklingen i staten lykkes. Det vil lamme deler av etaten og kan få konsekvenser for mer enn 2 millioner som trolig får penger igjen på skatten i juni.

Skatteoppgjør

Flere enn tidligere kan vente skatteoppgjør før sommerferien. Men en storstreik kan gjøre at pengene lar vente på seg.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Mange av de som vil bli tatt ut i streik jobber med å utbetale skatteoppgjøret, så en streik vil bety forsinkelser med utbetalingene, sier YS Stat-leder Pål Arnesen til NRK.

De to siste årene har åtte av ti skattebetalere fått igjen penger på skatten i juni, ifølge tall NRK har innhentet fra Skatteetaten. I snitt fikk de igjen 11.000 kroner før sommerferien.

Fordi færre leverer selvangivelsen med endringer, får trolig enda fler enn tidligere en saftig slump penger før sommerferien, dersom skatteoppgjøret er klart 25. juni som planlagt.

Spørsmålet er når de får skattepengene sine dersom det går mot storstreik i staten. Hvis streiken blir et faktum vil 550 av Skatteetatens ansatte som er organisert i YS Stat og 1100 i LO Stat bli tatt ut i det som er et koordinert streikeuttak.

Det vil trolig medføre at store deler av etaten nærmest stanser opp, fordi de streikende tas ut innen de samme områdene.

– Vil bli lammet

11.000 går ut i streik fra mandag morgen dersom ikke partene i stat- og kommuneoppgjøret blir enige. Det kan stenge barnehager og skoler.

YS Stat-lederen sier at det i praksis vil bli umulig for folk å komme i kontakt med Skatteetaten på telefon.

Forhandlingsstarti i Staten

Dersom ikke Riksmekler Nils Dalseide finner en meklingsløsning som partene kan leve med, blir det storstreik i staten. Fra venstre leder Tone Rønoldstangen i LO Stat, YS Stat-leder Pål Arnesen, Statens personaldirektør Merethe Foss, Rikke Ringsrød i Akademikerne og Sigrid Lem i Unio Stat.

Foto: Johan B. Sættem

En streik i Skatteetaten vil kunne få følgende konsekvenser:

  • Utsatt skatteoppgjør
  • Lammelse av sentralbordet til hele Skatteetaten.
  • All veiledning på telefon stoppes
  • Kontorene som blir tatt ut i streik, vil ikke gi veiledning ved fysisk oppmøte
  • Redusert kontroll på skatte- og avgiftsområdet. Svært begrenset innkreving av MVA
  • Forsinkelser og delvis stopp på folkeregisterets tjenester.
  • Dette vil ramme registrering av innvandringer, tildeling av fødselsnummer og utskriving av attester.

– Innbyggerne vil nok komme til å merke det på den måten at Skatteetaten ikke er tilgjengelig. På den måten kan man si at Skatteetaten blir lammet, sier Arnesen.

– Vil presse staten til forhandlingsbordet

Leder Stein Thorvaldsen i NTL Skatt sier til NRK at det er arbeidsgiverne som må svare for hvilke konkrete virkninger en streik vil få for folk flest.

– Men vi kan ikke se bort fra at streikeuttaket vil kunne få konsekvenser for Skatteetatens tjenester, blant annet skatteoppgjøret, sier Thorvaldsen.

YS Stat-lederen sier at målet med det varslede streikeuttaket er å presse staten tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi ønsker med dette å legge et økt press på staten, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten

Kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten sier at etaten foreløpig ikke har oversikt over streikeuttaket.

Foto: Photographer: Baard Brinchmann L

Skatteetaten: – For tidlig å si hva konsekvensene blir

Skatteetaten har så langt ikke oversikt over hva som vil bli følgene av en eventuell storstreik.

– Vi har foreløpig ikke mottatt oversikt fra organisasjonene om antall personer og funksjoner som kan bli tatt ut i en eventuell streik, men vi registrerer at LO Stat har varslet uttak av en god del av våre ansatte hvis det ikke blir en løsning i meklingen, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten til NRK.

Hun sier at det er for tidlig å si hvilke konkrete konsekvenser en eventuell streik vil få for brukerne av etatens tjenester.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger