Hopp til innhold

Nå håver fiskerne inn penger

Gode fangster og enda bedre priser gjør at nordnorske fiskere er i perlehumør om dagen.

Fisker drar inn fisk

STOR LØNNSVEKST: Nordnorske fiskere økte inntekta si med hele 35 prosent i fjor.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

For 2014 ble et skikkelig jubelår for nordnorske fiskere. Inntekten økte med 35 prosent

– Det er klart det påvirker humøret når folk får større inntekt, det sier seg selv, forteller yrkesfisker Odd Bjarne Esbensen i Vardø.

Prisen på fisk steg betraktelig fra året før. Spesielt siste halvdel var økningen merkbar.

– Vi merket prisoppgangen spesielt godt på høsten i fjor. Da ble det gitt overpriser på opp mot 3-4 kroner for kiloen, forteller han.

10 ganger mer enn landbruket

En økning på 35 prosent er en formidabel lønnsvekst. Til sammenlikning fikk bøndene 3,5 prosent lønnsøkning i fjor. Nå håper yrkesfiskeren at 2015 blir likedan. Esbensen tror det vil lokke flere unge til å velge fiskeryrket.

Odd Bjarne Esbensen

FORNØYD 1: Yrkesfisker Odd Bjarne Esbensen tror høyere inntekt vil føre til større rekruttering til fiskeryrket.

Foto: Arnstein Jensen

– For rekrutteringen til næringen er utviklingen utrolig viktig. Når prisen går opp og fiskerne tjener penger, så ser også ungdommen muligheten for at dette er et yrke å satse på.

Også på land har man nytt godt av et marked som er villig til å betale for norsk fisk. Fiskeindustrien gjorde det svært godt i 2014. I Fiskeridirektoratet mener de at god markedsføring er mye av årsaken til den suksessen.

Hermod Larsen

FORØNYD 2: Regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Hermod Larsen.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Kurven går bare rett opp. Interessen for torsk er stor. Det er et sug i markedet og det er dèt som til syvende og sist bestemmer prisen, sier Hermod Larsen som er regiondirektør i Fiskeridirektoratet.

Økning i hele Nord-Norge

For fisker Odd Bjarne Esbensen er økningen en skikkelig humørpille. Men humøret er ifølge Esbensen ikke bare godt for fiskerne i Vardø. De fleste fiskerne i nord hadde stor vekst i inntekta i fjor.

– Vi fiskere snakker jo i lag. Og med tanke på alle de jeg har snakket med, så smiler fiskerne langs kysten av hele Nord-Norge, sier han.