Hopp til innhold

Storstreik kan stenge barnehager og skoler

11.000 går ut i streik fra mandag morgen dersom ikke partene i stat- og kommuneoppgjøret blir enige. Det vil ramme barnehager, skoler, domstoler og tollstasjoner.

Barnehage

KAN STENGE: Barnehager kan bli berørt av en eventuell streik. Det er ikke klart hvilke som eventuelt tas ut.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Følgene kan bli store, dersom årets lønnsoppgjør i stat og kommune ender i konflikt og streik.

I formiddag fikk riksmekleren de første detaljene over hvem som tas ut i en eventuell streik fra førstkommende mandag.

Skoler og barnehager

Pål N. Arnesen i YS Stat
Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Foreldre kan måtte lete etter alternative løsninger for barnepass fra mandag av. Det er ventet at et stort antall barnehager og skoler må stenge dersom de ansatte går ut i streik.

Meklingsfristen for partene i både staten og kommunene utløper ved midnatt den 25. mai. En eventuell streik kan iverksettes fra arbeidstidens begynnelse mandag 26. mai.

Det er varslet at til sammen 10.600 ansatte i staten tas ut dersom det blir streik. Antallet ansatte som tas ut i streik i kommunal sektor blir klart senere i dag.

Flere detaljer om hvilke arbeidsplasser som blir rammet, vil komme utover dagen. Fristen for å varsle uttak er i ettermiddag klokken 16.

– Tredjepart vil bli berørt

Bakgrunnen for streikevarselet er den pågående meklingen i årets hovedoppgjør i staten.

– Det er primært staten som arbeidsgiver vi ønsker å ramme, men vi kan ikke unngå at tredjepart også blir berørt, sier leder i YS Stat, Pål N. Arnesen.

Bjørgvin fengsel

SLIPPER FRI FANGER: Bjørgvin fengsel slipper fri 90 fanger dersom det blir streik.

Foto: NRK

Dersom YS-medlemmene går ut i streik, vil varetektsfanger frigis, Bjørgvin fengsel i Bergen kommune tømmes, det blir total stopp i fortolling av varer på Ørje, skatteoppgjøret kan bli forsinket og det kan også bli forsinkelser for dem som skal kjøre opp ved trafikkstasjonene i Oslo.

Flere departementer og offentlige etater blir også rammet av en eventuell streik.

Utover dagen vil også de resterende partene i stat og kommune varsle riksmeklerens kontor om hvem de tar ut i streik.

– Håpet på enighet

Partene i statsoppgjøret brøt forhandlingene 30. april, og dermed endte oppgjøret hos Riksmekleren. Statens personaldirektør Merethe Foss sa da at hun hadde håpet på enighet i de statlige lønnsforhandlingene, men:

– Kravene fra de ansatte lå langt utenfor rammene til frontfaget, sa hun den gang, ifølge NTB.

Frontfaget og de ansatte i industrien fikk en lønnsøkning på 3,3 prosent i årets oppgjør. Unio ba imidlertid om langt mer for sine medlemmer i staten.

Skal de statsansatte ta igjen etterslepet til industrien, bør lønna opp 3,8 prosent, sa Sigrid Lem, forhandlingsleder i Unio stat, like før forhandlingene brøt sammen for tre uker siden.

– En slik lønnsøkning er nødvendig for at staten skal få de kunnskapsrike folkene den trenger for å levere de tjenestene den skal, sa Lem.

– Motiverte og klare for streik

TONE RØNHOLDTANGEN

Forhandlingsleder i LO Stat, Tone Rønoldtangen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

LO Stat tar ut over 4300 medlemmer i streik dersom det ikke blir enighet i meklingen. LO organiserer blant andre ansatte i NAV, en rekke departementer, kriminalomsorgen og domstolene.

– Først og fremst er uttaket rettet mot arbeidsgiver, men selvfølgelig vil en eventuell streik merkes også blant publikum. Vi er uansett innstilt på å gi dispensasjoner for å unngå at liv og helse blir truet, sier forhandlingsleder i LO Stat, Tone Rønoldtangen.

Forhandlingslederen understreker at det bare er Riksmekleren som kan kommentere det som skjer i meklingen, men sier hun håper å unngå konflikt, og jobber hardt for å nå det målet. Når det er sagt:

– Tilbakemeldingene fra våre medlemmer er at de er motiverte og klare hvis det blir nødvendig, sier Rønholdtangen.

Seks forbund er involvert i det første uttaket. Norsk Tjenestemannslag vil ved en streik ha flest medlemmer ute. Men også forbundene Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Fengsel- og friomsorgsforbund og Fagforbundet er representert.

– Konsekvenser for viktige samfunnsområder

Akademikerne varsler at 1500 medlemmer i Mattilsynet, Vegvesenet, Jernbaneverket og NVE tas ut i streik dersom det ikke blir enighet.

– Vi er godt forberedt på konflikt og har et kraftfullt, men forsvarlig streikeuttak, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat.

Akademikerne tar ut samtlige medlemmer i Oslo og Akershus ved følgende fire virksomheter:

  • Mattilsynet (ca. 210 personer).
  • Statens vegvesen (ca. 640 personer).
  • Jernbaneverket (ca. 410 personer).
  • Norges vassdrags- og energidirektorat – NVE (ca. 220 personer).

«Streiken vil få umiddelbare konsekvenser på viktige samfunnsområder,» skriver Akademikerne i en pressemelding.

– Jeg kan ikke kommentere selve meklingen grunnet den lovbestemte taushetsplikten, men våre hovedkrav er vel kjent. Vi krever 3,2 prosent til lokale, kollektive forhandlinger per 1. mai.

– Kravet er ansvarlig, og har en god profil. Jo mer av lønnsmidlene som fordeles lokalt i den enkelte statlige virksomhet, jo mer målrettet kan lønn brukes som virkemiddel for å skape sterke fagmiljøer og gode velferdstjenester, sier Ringsrød.

AKTUELT NÅ