Hopp til innhold

Sykehusstreiken er avverget – ble enige om utvidet arbeidstid og lønnsøkning

Akademikerne og Spekter godtok Riksmeklerens forslag etter å ha meklet nesten ti timer på overtid. Dermed blir det ingen sykehusstreik.

Rune Frøyland, Leder for Akademikerne helse

VIDEO: Vi har nå funnet en løsning som vi er fornøyd med, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse til NRK.

Akademikerne hadde varslet at 250 ansatte på sykehus på Østlandet – rundt halvparten av dem leger – ville bli tatt ut i streik torsdag, dersom meklingen ikke førte fram.

Nesten ti timer på overtid ble imidlertid partene enige om forslaget fra Riksmekleren.

– Meklingen har gått fint. Vi har forhandlet lenge, og har vært mange spørsmål å ta stilling til. Vi har levert forslag frem og tilbake, og tygd på forslagene, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse til NRK.

– Jeg er veldig fornøyd at vi kom frem til en løsning på disse kompliserte spørsmålene. Jeg er også veldig tilfreds med at vi har unngått en streik, slik at pasientene kan trygt møte opp på dagens legetimer, sier Frøyland.

Frøylands motpart, Anne Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter er også fornøyd med resultatet.

– Det har endt med et fint resultat. Vi er fornøyd med forhandlingene, og er aller mest glad for at det ikke ble en streik, sier Bratten.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Anne Kari Bratten, administrerende direktør, Spekter

Anne Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter om utfallet av meklingen.

Lengre arbeidstid

Legenes styring av egen arbeidstid, organisering av faste stillinger, lokal ledelse og fagutvikling var blant de sentrale temaene i meklingen.

Spekter krevde at flere leger kan ha ordinær arbeidstid fram til klokken 21, mens legene ville beholde den nåværende arbeidstiden til kl. 17.

– Vi har fått gjennomslag for å endre arbeidstidsbestemmelser, noe som var et veldig viktig krav fra oss. Ved å utvide arbeidstiden kan vi tilby pasienten behandling på flere tidspunkter og vi får brukt mer av utstyret og teknologien som vi har tilgjengelig, sier Bratten til NRK.

Akademikerne ville beholde dagens arbeidstid som er til kl. 17, men er likevel fornøyd med helheten i avtalen som de nå har kommet til enighet om.

Partene ble enige om at arbeidstiden kan vare til klokken 18, og i noen tilfeller til klokken 19.

– Arbeidstiden har blitt utvidet med en time. Det kan vi leve med. Jeg tror det er fornuftig, fordi det vil komme pasientene og organiseringen av sykehusene til gode, sier Frøyland.

Faste spesialiststillinger

I tillegg til spørsmålet om arbeidstid er partene blitt enige om et lønnstillegg, en rett til kurs for overleger og legespesialister, og en avtale om faste stillinger.

– Vi har blant annet kommet frem til å opprette faste stillinger for leger i spesialisering. Dette har vært etterspurt i lang tid, så det er vi veldig glade for å ha fått på plass, sier Frøyland.

–Det er fremdeles et behov for å bygge tillit mellom partene, men jeg er godt fornøyd med at vi har fått på plass faste stillinger for leger i spesialisering, sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen.

Hege Gjessing, President Den norske legeforening

Hege Gjessing, president i Legeforeningen er fornøyd med at partene kom til enighet.

AKTUELT NÅ