Hopp til innhold

Takker avdøde Thea Steen - nesten 11.000 flere har tatt celleprøve

Stadig flere unge kvinner tar celleprøve for å sjekke seg for livmorhalskreft. Det viser nye tall fra Kreftregisteret. Avdøde Thea Steen og #sjekkdeg-kampanjen får æren for at så mange nå sjekker seg.

Thea Steen kjemper mot livmorhalskreft.

INSPIRERTE: Thea Steen får mye av æren for at så mange kvinner nå sjekker seg for livmorhalskreft.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

Kampanjen ble startet i 2015. Thea Steen, som døde av livmorhalskreft i fjor sommer, tok initiativet til den sammen med ukebladet Det Nye og Kreftforeningen.

Det var ikke mange som møtte opp i Livmorhalsprogrammet før dette initiativet ble tatt. Stadig færre yngre tok celleprøve, men med Thea Steen snudde altså trenden

Etter to år med #sjekkdeg-kampanje har 10.800 flere unge mellom 25 og 29 år tatt celleprøven. Bare i fjor tok 5.645 flere unge prøven, ifølge tallene fra Kreftregisteret.

Også eldre kvinner

– Dette betyr at oppmøteprosenten blant unge kvinner har økt fra 56 prosent i 2014 til 62 prosent i 2016, sier leder av Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé.

Hun synes tallene er gledelige, men legger til at de kan bli bedre. For én av tre kvinner sjekker seg fortsatt ikke.

Men det er ikke bare de yngre kvinnene som nå sjekker seg i stor stil. Tropé forteller at Thea Steens kampanje også har påvirket eldre kvinner.

– Kvinner i alle aldre er blitt flinkere til å møte opp for å ta celleprøve. De to siste årene har 34.109 flere kvinner tatt celleprøve i forbindelse med Livmorhalsprogrammet, sier hun.

Redder mange liv

I dag får alle kvinner fra 25 til 69 år brev fra Kreftregisteret hvert tredje år. Da blir de bedt om å kontakte legen sin for å ta celleprøve. En billig forsikring, mener generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, som forteller at livmorhalskreft rammer 300 norske kvinner hvert år. 70 dør av sykdommen.

– Men en celleprøve kan redde liv. Takket være prøven kan legene oppdage og behandle celleforandringer før de utvikler seg til kreft, sier Ryel.

Takker Thea Steen

– Uten Thea Steens engasjement, hennes kontakter og vilje til å dele sin sterke historie, hadde vi ikke vært der vi er i dag, tror Ryel.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen

AVGJØRENDE: – En celleprøve kan redde liv, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Thea Steen mottok Kreftforeningens hederspris for arbeidet hun gjorde for å få unge jenter til å sjekke seg for livmorhalskreft.

Hun mottok prisen bare noen måneder før hun døde, og hun kunne nesten ikke tro at hun fikk den. Så beæret følte hun seg.

Men hun trodde på livet. I alle sine 26 år.

AKTUELT NÅ