Hopp til innhold

Siv Jensen tviler på menneskeskapte klimaendringer

Mens finansminister Siv Jensen (Frp) fortsatt ikke er overbevist, er energiminister Tord Lien (Frp) sikker på at den globale oppvarmingen først og fremst skyldes menneskelig aktivitet.

Nærbilde Siv Jensen. Frps eple-logo i bakgrunnen

KLIMATVIL: 97 prosent av klimaforskerne mener at menneskene er skyld i klimaendringene. Siv Jensen er ikke like sikker.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I et intervju med Aftenposten-TV får Jensen spørsmål om hun selv er «overbevist om at de klimaendringene som er dokumentert de siste ti årene er menneskeskapte».

Etter en kort tenkepause svarer hun «nei».

Hun er dermed den eneste partilederen på Stortinget som tviler på menneskeskapte klimaendringer. Hun understreker samtidig at hun støtter opp om klimaforliket, og at hun er for effektive tiltak som får utslippene ned.

Støtte og motstand i eget parti

Det er langt fra første gang Siv Jensen og Frp uttrykker skepsis til konklusjonene fra FNs klimapanel.

Før stortingsvalget i 2013 viste en ringerunde at ingen av dem som toppet Frps valglister mente at det var grunnlag for å si at FNs klimapanel har rett i at klimaendringene i stor grad skyldes oss mennesker.

Poenget er at det er veldig mange forskere rundt om i verden som er uenige i disse påstandene, og som mener at klimaendringene kan skyldes en rekke andre faktorer.

Siv Jensen / NRK 24.05.13

Men olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er ikke blant dem som tviler.

– La meg slå fast: Det er ikke tvil i mitt sinn om at utslipp fra energisektoren av CO2, butan og andre gasser bidrar til klimaendringene vi ser rundt oss, sa han da han ble konfrontert med Jensens uttalelser under Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Tord Lien på Stortingets talerstol

TYDELIG: Etter gjentatte spørsmål fra Heikki Holmås svarte Tord Lien et bekreftende «ja» på om han mener at klimaendringene i hovedsak er menneskeskapte.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

SVs Heikki Holmås svarte med å kalle Tord Lien en «luring». Ifølge Holmås må man være «ganske blåst i hodet» for å ikke tro at CO2-utslipp påvirker klimaet. Han krevde svar på om Lien var overbevist om at klimaendringene i all hovedsak er menneskeskapte.

– Jeg følte jeg var ganske tydelig i mitt svar. Menneskeskapte aktiviteter forårsaker klimaendringer. Det er regjeringens standpunkt, svarte Lien.

Jeg er mest opptatt av hva regjeringen leverer innenfor klima. Vi baserer vår politikk på FNs klimapanel og har derfor en mer offensiv klimapolitikk enn den forrige regjeringen.

Tine Sundtoft

Etter intervjuet med Aftenposten har også Siv Jensen forsøkt å tone ned klimatvilen.

– Det er ingen tvil om at det foregår klimaendringer. Men det foregår mye forskning, både på menneskelig påvirkning og på andre faktorer som påvirker klimaet, og vi har uttrykt tvil om hvor mye som utgjør hva, sier Jensen til VG.

Sundtoft: Regjeringen følger FNs klimapanel

Likevel vekker Jensens uttalelser til Aftenposten oppsikt på Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er overbevist om at Siv Jensens personlige syn på saken påvirker hvordan hun jobber med klimarelaterte saker som finansminister.

Jonas Gahr Støre

HASTER: – Hvis du har en finansminister som ikke tror at dette er viktig, ikke tror på at det haster, så kan du ikke vente nye utspill derfra, sier Støre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Tine Sundtoft

Tine Sundtoft vil ikke svare på hva hun synes om Jensens klimatvil. – Regjeringen baserer vår politikk på kunnskap.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Det betyr at hun legger mindre energi og engasjement i det, det kommer lengre ned på listen over det som er viktig, og det er ikke bra i en så alvorlig sak, sier Støre til NRK.

Klimaminister Tine Sundtoft (H) avviser overfor NRK at Jensens tvil slår uheldig ut for Klimadepartementet i budsjettforhandlingene.

– Jeg er mest opptatt av hva regjeringen leverer innenfor klima. Vi baserer vår politikk på FNs klimapanel, og har derfor en mer offensiv klimapolitikk enn den forrige regjeringen, sier Sundtoft.

FNs klimapanel slår jo fast at endringene er menneskeskapte. Tror du at du klarer å overbevise Siv Jensen de nærmeste to årene?

– Vi har sittet i regjering sammen i halvannet år, og vi gjør mye mer innenfor klimapolitikk. Vi får bare fortsette vårt viktige arbeid, svarer Sundtoft.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande, som gjentatte ganger har sagt at klimaendringene er vår tids største politiske utfordring, mener det viktigste er at Jensen støtter regjeringens politikk.

– Jeg bryr meg bare om det Siv Jensen gjør i klimapolitikken, ikke det Siv Jensen tror i klimapolitikken, sier hun til NRK.

Grande viser til regjeringens satsing på kollektivtrafikk, avgiftsrefusjonene for plug-in hybridbiler og den midlertidige verningen av Lofoten, Vesterålen og Senja som eksempler på viktige klimaseire under Høyre/Frp-regjeringen.

AKTUELT NÅ