Hopp til innhold

Frp-topper tror ikke på klimaforskningen

Ingen av Frps listetopper er enige med FNs klimapanel i at klimaendringene først og fremst er menneskeskapte. I helga skal partiet avgjøre hvor klimaskeptiske de skal være.

Antarktis

IKKE OVERBEVIST: I april meldte australske og britiske forskere at issmeltingen i Antarktis er på sitt høyeste nivå på tusen år. Et flertall av verdens klimaforskere mener klimaendringene i stor grad er skapt av mennesker, men Frp er ikke enig.

Foto: STAFF / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

For ei uke siden sa partileder Siv Jensen at Frp lenge har «anerkjent at det også er menneskeskapt påvirkning» på klima, og lillesøster og miljøforkjemper Nina Jensen jublet.

Jensen mot Jensen

nina jensen

SKUFFET: Nina Jensen er skuffet over at Frp står fast på at man ikke kan konkludere med at klimaendringene først og fremst er menneskeskapte.

Foto: Sigrid Sollund / NRK
siv jensen

SKEPTISK: Siv Jensen sier deler av klimaendringene er menneskeskapte, men hevder forskerne fortsatt ikke er enige om hva som fører til «de store klimaendringene».

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Men nå frykter sjefen for WWF-Norge at hun gledet seg for tidlig.

En ringerunde NRK har gjort til 18 av de 19 som topper Frps lister før stortingsvalget viser at ingen av dem mener det er grunnlag for å si at FNs klimapanel har rett i at klimaendringene i stor grad skyldes oss mennesker.

Ifølge Nina Jensen skaper dette «full forvirring» rundt hva Frp faktisk mener om årsakene til at kloden blir varmere.

– Dette er ikke et trosspørsmål, men et vitenskapsspørsmål. Og jeg synes at også Frp må forholde seg til det vitenskapen sier, sier Nina Jensen.

Hun viser til en gjennomgang av 4000 forskningsrapporter som tydeliggjør en bred akademisk enighet: 98 prosent av klimaforskerne mener at menneskene er skyld i klimaendringene.

Økningen av drivhusgasser i atmosfæren skyldes først og fremst menneskelig aktivitet, som avskoging og bruk av fossile brennstoff, mener et overveldende flertall av forskerne.

Men ifølge Frp er det likevel altfor tidlig å konkludere.

– Poenget er at det er veldig mange forskere rundt om i verden som er uenige i disse påstandene, og som mener at klimaendringene kan skyldes en rekke andre faktorer, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Hinter om konspirasjon

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen fra Finnmark går enda lengre.

Ifølge han er FNs klimapanel preget av juks, politiske føringer og skjulte agendaer.

– Det ligger mye bak her. Det er mange stater som har hatt et stort behov for å kunne skattlegge sin egen befolkning for å berge seg selv, og Europa er et godt eksempel på det, sier han til NRK.

fredriksen frp

KLIMASKEPTIKER: – Jeg har andre oppfatninger enn dem som går rundt og tror at man kan spå klimaet om 150 år, når meteorologene har problemer med å spå det om tre dager, sier Fredriksen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ifølge Fredriksen skyldes klimaendringene helt andre ting enn CO2-utslipp og avskoging.

– Vi har hatt ei istid før. Vi vil ha det igjen. Det er altså slik at det er de store syklusene på jorda, og jordas vinkel i forhold til sola, som avgjør det klimaet vi har.

– Hva bygger du disse konklusjonene på?

– Jeg har lest utrolig mye om klima. Det som påvirker oss mest er de store syklusene over tid, og på kort tid er det Golfstrømmen, sier Fredriksen.

For ham er det viktig at Frp beholder en klimaskeptisk linje også etter helgas landsmøte på Gardermoen.

Jeg synes vi skal ha en klimapolitikk hvor vi stiller store spørsmål ved hva FNs klimapanel står for, men at vi også skal være åpne for å forske mer for å finne ut mer om hva som er utfordringene, og om det eventuelt kan være mulig for mennesket å forandre på det, sier Frp-politikeren fra Finnmark.

Strid på klima på landsmøtet

I kapittelet som flertallet i programkomiteen stiller seg bak beholder Frp kritikken mot FNs klimapanel:

Å spre denne type bevisst feilinformasjon tar jeg sterk avstand fra.

Nina Jensen, generalsekretær WWF.

«Klimapanelet blir fra flere hold beskyldt for å være ledet av politikere og byråkrater der ønsket om økte bevilgninger går på bekostning av vitenskapelige fakta,» hevder programforslaget og slår fast at norsk klimapolitikk hviler på et ufullstendig, vitenskapelig grunnlag.

Ketil Solvik-Olsen har imidlertid skrevet en dissens der kritikken mot FNs klimapanel er utelatt.

Klimapolitikken, som det interstatlige klimapanelet er premissgiver for, hviler fortsatt på et ufullstendig vitenskapelig grunnlag.

Frps programforslag 2013

NRKs ringerunde viser at kun én av de 18 listetoppene vi har snakket med har bestemt seg for å støtte det nye forslaget.

Enkelte er i tenkeboksen, mens flertallet vil at programkomiteens klimakapittel skal bli stående slik det er. Én av dem er Robert Eriksson, stortingsrepresentant for Frp og Nord-Trøndelags førstekandidat.

– Jeg er en sunn skeptiker til mye av det som FNs klimapanel, sier han.

Håper Frp snur

Nina Jensen i miljøvernorganisasjonen WWF har likevel ikke gitt opp håpet om at Frp skal snu i klimapolitikken.

– Jeg vil anbefale alle Frp-representantene om å lese det det brede flertallet av forskerne mener, forholde seg til seriøs forskning og gjøre sine valg basert på det, sier hun til NRK.

Poenget er at det er veldig mange forskere rundt om i verden som er uenige i disse påstandene, og som mener at klimaendringene kan skyldes en rekke andre faktorer.

Siv Jensen, Frp-leder

WWF-sjefen reagerer kraftig på at Frp fortsatt hevder at «mange forskere» mener klimaendringer ikke skyldes menneskeskapte CO2-utslipp.

– Når 97 prosent av klimaforskerne erkjenner med dundrende klarhet at klimaendringer er menneskeskapt, så er de noe også Frp må forholde seg til.

– Hva tenker du om at enkelte går så langt som å antyde at klimaforskningens konklusjoner skyldes en konspirasjon?

– Det er jo faktisk feil. Å spre denne type bevisst feilinformasjon tar jeg sterk avstand fra, sier Nina Jensen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.