Hopp til innhold

Shaimaa (11) får komme tilbake til Norge

Elleve år gamle Shaimaa Yusuf og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen.

Shaimaa og brødrene

Shaimaa Isam Mohammad Yusuf (11), hennes far, mor og to søsken får dermed oppholdstillatelse i Norge.

Foto: Privat

– Jeg har snakket med Afrah (moren). Afrah gråt og jeg gråt. Hun sa bare «takk og pris, takk og pris», sier Naciye Øzturk, leder for støttegruppen til familien, til NRK.

Det var Bergens Tidende som sent fredag kveld meldte at elleve år gamle Shaimaa Yusuf og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge. Nå kan de reise fra krigen i hjemlandet Jemen.

Shaimaa har ennå ikke fått beskjeden fordi det er sent på kvelden i Jemen. Øzturk sier at Shaimaa kommer til å stå opp til den gode nyheten, og at hun gleder seg til å prate med henne.

– Nemnda har anerkjent barnas behov

Sammen med to søsken og sin høygravide mor ble Shaimaa Yusuf uttransportert til Jemen i november i fjor etter sju år i Norge.

Fredag kom nyheten om at Utlendingsnemnda (UNE) har fattet et nytt vedtak i saken, og dermed får Shaimaa og resten av hennes familie oppholdstillatelse i Norge.

Naciye Øzturk Lillesand

Naciye Øzturk er leder for familiens støttegruppe. Hun er utrolig glad for at familien får komme tilbake.

Foto: Privat

– Nemnda har anerkjent at barnas behov og tilknytning til Norge går foran andre hensyn, sier advokatfullmektig Vera Vikki, som har representert familien fra Jemen. Øzturk fikk beskjed om vedtaket via advokaten i 21-tiden fredag kveld.

– Jeg begynte å skjelve av glede og tårene kom da. Gleden kan ikke beskrives. Det er lenge siden jeg har vært så lykkelig. Nå kan de komme hjem når som helst, sier Øzturk til NRK.

Øzturk forteller at det foreløpig er snakk om ett års oppholdstillatelse, men er sikker på at det vil ordne seg etter den tid.

Laster Twitter-innhold

Symbolet på asylbarnkrisen

Shaimaa har som Bergens Tidende skriver, blitt symbolet på Solberg-regjeringens asylbarnkrise, etter at avisen fulgte uttransporteringen av henne og familien i november 2014.

Siden har de oppholdt seg i et Jemen som blir stadig mer preget av krig. Da NRK snakket med Shaimaa i april, fortalte hun at hun drømmer om å få reise vekk fra bombene og komme tilbake til Norge.

– Det er ikke så veldig gøy å være her. Vi hører bomber og sånne ting. Jeg ønsker å komme til Norge igjen, for jeg har vært der helt siden jeg var liten, sa Shaimaa på flytende norsk på telefonen til NRK.

Shaimaa og søsken

Sammen med to søsken og sin høygravide mor ble Shaimaa Yusuf uttransportert til Jemen i november i fjor etter sju år i Norge.

Foto: Privat

– En gledens dag

I en Twitter-melding sent fredag kveld skriver Venstre-leder Trine Skei Grande at «det er en gledens dag for alle som har jobba for asylbarna».

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil nå organisere reisen for familien til Norge. Den enkleste veien ut er flyplassen i Sanaa.

FN har fått garantier av Saudi-Arabia om bombestans rundt flyplassen når nødhjelp kommer luftveien. En annen rute er via havnebyen Aden. I Norge vil familien bli bosatt på et asylmottak.

Kampene i Jemen pågår

Shaimaa Yusuf går på stylter

Shaimaa Yusuf (11) har feiret 17. mai i Lillesand i flere år.

Foto: Privat

Senest fredag kveld skrev NRK at kampene i Jemen pågår før våpenhvilen trer i kraft. FN har i lengre tid presset hardt på for å få i stand en våpenhvile som er nødvendig for å levere nødhjelp.

Torsdag ble den jemenittiske Houthi-militsen og den saudi-ledede militærkoalisjonen enige om at en humanitær våpenhvile skulle tre i kraft natt til lørdag.

Houthi-militsen kriger både mot Al Qaida og mot den jemenittiske regjeringen. Alle sider har uttalt at de ønsker at den midlertidige våpenhvilen blir gjennomført uten brudd.

– Stor feiring

Landsstyremedlem og ordførerkandidat i Lillesand Venstre, Petter N. Toldnæs, har jobbet mye med Shaimaa-saken politisk siden i fjor høst. Han sier at avgjørelsen betyr enormt mye.

Petter N. Toldnæs

Petter N. Toldnæs er landsstyremedlem og ordførerkandidat i Lillesand Venstre. Han sier det blir stor feiring når familien kommer tilbake.

Foto: Venstre

– Dette er en av de største symbolsakene på asylbarna. Nettopp fordi Shaimaa har vært blant de lengst lengeværende barna som ble utsendt, sier Toldnæs til NRK.

Han sier at det føltes dypt urettferdig at familien ble tvangsreturnert, og at saken har vært lei og vond for lokalsamfunnet i Lillesand.

– Vi har vært bekymret for Shaimaa og familien hennes, mens konflikten i Jemen eskalerte. Men nå kan familien endelig komme tilbake, og da blir det stor feiring, sier han.

AKTUELT NÅ