NRK Meny
Normal

Shaimaas lillebror alvorlig syk

Den tre år gamle gutten har infeksjon etter å ha blitt bitt i ansiktet. Nå er den tvangsutsendte familien fra Lillesand på flukt igjen.

Shaimaa Yusuf og søsken i Jemen

Shaimaas lillebror Haron (til venstre), ligger med infeksjon og høy feber etter å ha blitt bitt av et barn i mottaket familien bor på.

Foto: NRK

– Akkurat nå er situasjonen helt forferdelig. I natt ble byen skutt ned med en rakett. Hele huset ristet, og familien er veldig redde. I dag skal de prøve å flykte videre til en annen plass, sier leder for familiens støttegruppe Naciye Øzturk til NRK.

Shaimaa Yusuf

Shaimaa Yusuf (11) og familien var i Norge i 7 år, og ble deportert til Jemen i november i fjor. Nå får de ny behandling, men må søke fra utlandet.

Foto: Privat / NRK

Hun har hatt tett kontakt med familien som ble returnert fra Lillesand til krigsherjede Jemen i november i fjor.

Lørdag ble Shaimaas lillebror, tre år gamle Haron, bitt av et barn i mottaket familien bor på.

Øzturk har blitt fortalt fra moren, Afran Yusuf, hva som skjedde.

– Legen mente de hadde kommet for sent

– Sønnen kom gråtende mot henne, og han klarte nesten ikke puste. Det rant blod, og hun visste ikke hva som skjedde. Etterpå så hun at noen hadde bitt ham i ansiktet.

Øzturk forteller at familien bor på et flyktningmottak med mange barn. Forholdene skal være dårlige.

– I natt fikk Haron feber og ble dårligere. Moren kunne ikke gjøre noe med det, fordi hun ikke klarte å komme seg ut for å finne en lege. Da de endelig kom seg ut, mente legen at de hadde kommet for sent, sier hun.

Naciye Øzturk Lillesand

Leder for familiens støttegruppe, Naciye Øzturk, sier at familien håper Harons helsetilstand bedrer seg.

Foto: Privat

Bittene har utviklet seg til en kraftig infeksjon. Haron har feber, og går på antibiotika. Han sover mesteparten av dagen, ifølge Øzturk.

Familien flykter videre

Hun vet foreløpig ikke mer om tilstanden til Shaimaas lillebror. Nå vil moren og de fire barna bort fra mottaket de bor på.

– Etter eksplosjonen i går vil de i dag prøve å komme seg til et tryggere sted. I går døde mange mennesker rett foran øynene på dem, og det var helt forferdelig, sier hun.

Øzturk håper nå at myndighetene tar saken alvorlig.

– Jeg håper det nå blir tatt alvorlig at denne familien må bli tatt ut fra Jemen. De har hele tiden hatt et trygt liv, og plutselig blir de sendt til et krigsland. Vi håper at regjeringen jobber fort, og henter de tilbake igjen.

Hun legger til:

– Og vi ser jo at dersom de virkelig vil hente noen tilbake, så kan de det.

Det var VG som først omtalte saken.