Hopp til innhold

Sp-krav om Vedum som statsminister - Støre har lave skuldre

Senterungdommen og flere fylkeslag vil at Trygve Slagsvold Vedum skal si at han er statsministerkandidat. Vedum har ikke avklart om han anser seg som aktuell for posten.

Vedum og Støre

GOD TONE: Fram til nå har Trygve Slagsvold Vedum ikke villet avklare om han er aktuell som statsministerkandidat. Samtidig har han ikke siden 2017 sagt at det er naturlig at det største partiet i en eventuell rødgrønn regjering får statsministeren.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Jeg har lave skuldre til dette.

Det sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NRK på spørsmål om hvordan han vil reagere dersom Vedum i helgen erklærer seg som statsministerkandidat.

– Det har vært vanlig at partiledere har vært sitt partis statsministerkandidat ved stortingsvalg, sier han, og viser til SVs Kristin Halvorsen og Frps Siv Jensen som eksempler.

Senterungdommens leder Torleik Svelle gikk i dag ut og gjordet klart at han vil ha partilederen som statsministerkandidat.

– Vi er tydelige på at Senterungdommen ønsker Trygve Slagsvold Vedum som neste statsminister, sier Svelle til NRK.

torleik svelle senterungdommen

STØRE VINGLER FOR MYE: Senterungdommen ved leder Torleik Svelle mener Arbeiderparti-lederen vingler for mye og foretrekker derfor Vedum som statsminister.

Foto: Marte Iren Noreng Trøen / NRK

Trygve er en utrolig folkelig, lyttende og hardtarbeidende kar som jeg tror kommer til å gjennomføre vår politikk på en utrolig god måte.

– Statsministerposten betyr noe

Svelle tok i sitt innlegg på Sps landsmøte i dag til orde for at Vedum må erklære seg som statsministerkandidat. Det har partilederen foreløpig ikke gjort.

Svelle mener Erna Solberg har vist at statsministerposten betyr noe.

– Senterungdommen ser at veldig mange av våre lokalsamfunn gjennomgår en ganske stor nedbygging. Vi mener Trygve vil være en veldig god mann til å sørge for at lokalsamfunn består og trygge liv over hele landet.

Erna Solberg

ÅTTE ÅR VED MAKTA: Senterungdommen mener statsminister Erna Solberg har vist at det å være statsminister betyr noe. Solberg har sittet ved makta i åtte år.

Foto: Espen Solli/TV 2 / /TV 2

– Hva er galt med Jonas Gahr Støre som statsminister?

– Jeg opplever at han innimellom vingler når han snakker om hele landet og distriktspolitikk. Han vingler i møte med EUs energibyrå, når EU banker på døra for å styre norske energiressurser, svarer Svelle.

AUF-leder Astrid Hoem tar Støre i forsvar.

– Jonas blir en veldig god statsminister for oss unge og for de neste åra. Vi vet Jonas kommer til å føre en rettferdig klimapolitikk, senke de økende ulikhetene i Norge og gi oss unge flere muligheter, sier hun til NRK.

Etter Senterungdommens forslag fredag ettermiddag, har NRK har spurt Vedum om han kommer med en avklaring på statsministerspørsmålet i løpet av landsmøtet.

– Det er veldig mye spekulasjoner rundt meg. Det har det vært siden i fjor høst. Så har jeg vært opptatt av at grunnen til at jeg er med på dette, er at vi skal ha tjenester nær folk og utvikle hele Norge, svarer Vedum gjenkjennelig.

Finnmark trenger Trygve som statsminister. Det gjør også hele Norge.

Heidi Holmgren, Finnmark Senterparti

Krever avklaring

Tidligere har flere fylkeslag gått ut og ønsket at Sp-lederen skal si tydelig ifra om at han vil bli statsminister.

– Vi har sendt en oppfordring til partiet sentralt om at Trygve Slagsvold Vedum fremmes som Senterpartiets foretrukne statsministerkandidat, sier fylkesleder Vidar Nedrebø i Rogaland Sp til NRK.

Nedrebø har registrert at også flere andre fylkeslag har uttalt seg positivt om forslaget. På landsmøtet kom blant annet Heidi Holmgren fra Finnmark Senterparti med en klar oppfordring til partilederen.

– Finnmark trenger Trygve som statsminister. Det gjør også hele Norge, konstaterte Holmgren.

– Vi mener at Vedum er en mer samlende statsministerkandidat for landet. Han vil samle både bygd og by, han har høy troverdighet og er veldig godt likt, sier han.

Bent-Joacim Bentzen, fylkesråd for samferdsel i Nordland fylkeskommune, hadde følgende beskjed til landsmøtet:

– Trygve, du har Nordlands støtte som Norges neste statsminister.

Nedrebø tror også et Vedum-kandidatur kan bidra til å få rødgrønne velgere ned fra gjerdet og gi hele det rødgrønne prosjektet et løft.

Har skiftet retorikk

Vedum var gjest i Politisk kvarter fredag morgen i forkant av landsmøtet til Senterpartiet. Der konfronterte programleder ham med at han før valget i 2017 svarte han at det var naturlig at det største partiet fikk statsministeren. Etter dette har han ikke sagt det.

– Ap ligger 7–8 prosent foran Sp. Er det naturlig at Jonas Gahr Støre da blir statsminister?

– Jeg tror Ap svarer godt for seg selv.

– Men nå spør jeg deg: Er det fortsatt naturlig at det største partiet har statsministeren?

– Vi er opptatte av å få de politiske sakene inn i landsmøtet, og så sier vi i Sp hva vi går til valg på. Så er velgerne helt suverene og selvfølgelig har styrke mye å si i politikken. Det sier seg selv at styrke har mye å si, sa Vedum til NRK.

AKTUELT NÅ