Hopp til innhold

Sandberg til KrF: – Jeg beklager

Frps nestleder Per Sandberg beklager uttalelsene på NRKs Nyhetsmorgen. – Det gikk litt varmt i dag tidlig, innrømmer Sandberg.

Per Sandberg

LEGGER SEG FLAT: Nestleder i Frp, Per Sandberg, beklager nå kraftsalven mot KrF.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Frp-nestleder Per Sandberg la i dagens Nyhetsmorgen i NRK P2 skylden på KrF for at unge nordmenn slutter seg til terrorgrupper som massakrerer kvinner og barn.

Det skapte sterke reaksjoner, både hos samarbeidspartnerne KrF og Venstre, men også i eget parti. Nå angrer Sandberg og kommer med følgende beklagelse i en pressemelding:

«Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen. Jeg har heller ikke problemer med å si at det gikk litt varmt i dag tidlig. Og, jeg kan enkelt beklage dette overfor KrF. KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger».

Pressemeldingen er formidlet via informasjonsapparatet til Frps stortingsgruppe.

Solberg: – Klokt å beklage

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at det var klokt av Sandberg å beklage uttalelsene.

– Jeg mener det var riktig av Per Sandberg å beklage sine uttalelser overfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt, sier Solberg.

Statsministeren mener det er svært viktig å holde fast ved at det er den som begår en ugjerning som har ansvaret, slik at de kan straffeforfølges.

– Det klarte vi å holde fast ved etter 22. juli, og det må vi holde fast ved også når ugjerninger begås av voldelige islamister. Verken kampen mot terror eller den politiske debatten har noe å tjene på denne typen karakteristikker av andre politiske partier.

Kom med kraftsalve mot KrF

I Nyhetsmorgen på NRK P2 i dag uttalte Sandberg følgende:

– Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag.

Kraftsalven kom etter at nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, sa til Politisk Kvarter i NRK P2 at det var ufint av Sandberg å «trekke innvandringskortet» i debatten om ekstremisme.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Per Sandbergs utspill er «veldig ødeleggende for samarbeidet». Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sa tidligere i dag at de krever at Siv Jensen kommer på banen. Til nå har NRK ikke lykkes med å få Jensen i tale.

Legger seg flat i pressemelding

I pressemeldingen som ble sendt til NRK klokken 15.15, står det:

«Bakgrunnen for at det gikk litt varmt, var at når retorikken til FrP får ansvaret mener jeg mange snur ryggen til utfordringene vi står overfor. Innvandrings- og integreringsdebatten er altfor viktig til at vi kan la den handle om ord og begreper».

Videre står det:

«Dagens utfordringer skyldes politiske valg. At unge mennesker lever i frykt for tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse i Norge, skyldes ikke retorikk, men at vi ikke har lykkes med integreringspolitikken. Manglende inkludering, store drop outs og økende utenforskap er ikke retoriske problemstillinger, men viktige samfunnsutfordringer».

Per Sandberg og Knut Arild Hareide stiller til debatt i Dagsnytt 18 i kveld. Se direkte her.

AKTUELT NÅ