Sandberg til Giske: – Du er direkte frekk

Da Aps Trond Giske ba Frps Per Sandberg manne seg opp og trekke Frp ut av regjering, ble det mildt sagt amper stemning i debatten om flyktninger og folkeavstemning.

Opphetet diskusjon mellom Trond Giske og Per Sandberg om syriaflyktninger i Politisk kvarter.

Trond Giske (Ap) langet ut mot Per Sandberg (Frp) i Politisk kvarter. SVs Audun Lysbakken deltok også i debatten. Programleder Bjørn Myklebust.

– Per Sandberg, mann deg opp! Si at dette er du uenig i, vi kan ikke ha de svarte bilene i regjering, vi kan ikke administrere en sånn politikk, var Ap-nestleder Trond Giskes oppfordring til Frp-nestleder Per Sandberg i Politisk kvarter.

Han mener det eneste riktige i debatten om syriske kvoteflyktninger, er at Frp trekker seg fra regjering.

I stedet vil Fremskrittspartiet fremme et alternativt forslag om en folkeavstemning når stortingsflertallets flyktningeavtale bankes gjennom i Stortinget. Det kaller Giske en krigserklæring mot Høyre.

– Kan du se for deg at SV og Sp hadde gått i Stortinget og bedt om folkeavstemning mot noe Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg hadde gått inn for? Det hadde vært en regjering i oppløsning.

– Et rop om oppmerksomhet

Angrepet fra Giske fikk Sandberg til å tenne på alle plugger.

– Du er direkte frekk. Du har selv vært statsråd, du har selv sittet i regjering, du bør vite hvordan systemet fungerer.

Han mener en enighet fremforhandlet i Stortinget ikke påvirker regjeringa, selv om det er Frps statsråder som skal sette politikken ut i livet.

– Dette er avtalen og den er laget i Stortinget, den har ingenting med regjeringa å gjøre, fikk Sandberg replisert rett før debattslutt.

Han måtte også svare på kritikk fra SV-leder Audun Lysbakken, som mener Frp tyr til folkeavstemning i saker de ikke liker.

– Dette er jo ikke et seriøst forslag, det er et rop om oppmerksomhet. Om de virkelig mener at 8.000 stakkars flyktninger fra krigen i Syria blir Norges undergang, så er det eneste ærlige å trekke seg fra regjering.

Se hele debatten i Politisk kvarter (saken fortsetter under klippet):

Per Sandberg og Frp vil ha folkeavstemning om syriske flyktninger. De andre partiene sier nei, og det ble til tider opphetet når Sandberg møtte Trond Giske og Audun Lysbakken i Politisk kvarter.

Frister med flere folkeavstemninger

Lysbakken etterlyser en folkeavstemning i andre saker og, som formueskatten. Sandberg mener derimot at Frp til stadighet foreslår folkeavstemninger i mange ulike saker.

– Det har vi gjort i en rekke kommunestyrer og fylkesting rundt omkring, men blir nedstemt hele tida.

Han mener det er forskjell på politiske saker som ikke er programavklarte og som velgerne ikke kunne vite om da de gikk til valg. For å svare på Lysbakkens kritikk, foreslår Sandberg å inkludere en rekke folkeavstemninger sammen med kommunevalget til høsten.

– Er du villig til å bli med da? spør han Lysbakken.

– Jeg skulle gjerne vært med på flere folkeavstemninger, men poenget mitt er at dere gjør dette for å tåkelegge hva dere er med på i regjering. Deres statsråder skal administrere mottaket av disse flyktningene, og hvis ikke vil gjøre den jobben, må dere si at dere ikke kan gjøre den jobben.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger