– Et mageplask for Arbeiderpartiet

Frps nestleder Per Sandberg mener Syria-avtalen er full av forbehold og et mageplask for Arbeiderpartiet. – Jeg advarer mot å få tekstveiledning fra Sandberg, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Per Sandberg

Per Sandberg mener det er mange uklarheter i Syria-avtalen. Her forlater han FrPs lokaler onsdag ettermiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi har hatt kort tid på å gjennomgå den, men vår konklusjon nå er at dette er en avtale med en rekke forbehold, sier Per Sandberg til NRK onsdag, kort tid etter at avtalen ble presentert.

Avtalen

SEKS PARTIER ENIGE: Dette er avtalen om de syriske flyktningene.

Han mener at det eneste sikre som kommer frem av avtalen er at Norge skal ta imot 800 ekstra kvoteflyktninger neste år, ettersom det legges opp til at man da skal evaluere flyktningsituasjonen på nytt etter neste år.

– Men de sier selv at det blir 500 ekstra kvoteflyktninger i år?

– Ja, men de sier også selv indirekte at det blir umulig. Fordi FNs høykommissær for flyktninger ikke greier å intervjue en eneste en av dem. Vi har ikke engang greid å intervjue dem som vi har tatt imot i år. Vi har vedtatt å ta imot 1500, og bare en tredjedel av dem er intervjuet, sier Sandberg.

Han mener derfor at avtalen er langt unna de 10.000 som Jonas Gahr Støre hadde ønsket seg.

– Dette er derfor et gedigent mageplask for Arbeiderpartiet, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under videoen

Per Sandberg på Dagsnytt Atten onsdag 10.06.2015: Syria-avtalen er stappfull av forbehold

Per Sandberg under Dagsnytt Atten: – Syria-avtalen er stappfull av forbehold.

– Overhodet ikke noe uklarhet

Jonas Gahr Støre (Ap)

Jonas Gahr Støre mener Sandberg forsøker å skape et bilde av avtalen som ikke stemmer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Under Dagsnytt atten på NRK onsdag, møttes Sandberg og Støre i studio, og der gjentok Frps nestleder påstandene om at Syria-avtalen er «stappfull av forbehold».

– Å få tekstveiledning fra Per Sandberg vil jeg advare lytterne mot. Det er overhodet ikke noe uklarhet slik han prøver å skape inntrykk av, svarte Ap-lederen og la til:

– Denne avtalen har en klar ambisjon. I dag går det et budskap til FNs høykommissær for flyktninger om at Norge vil ta 8000 flyktninger fra hans store regnskap i 2015, 2016 og 2017. Det gjøres av et samlet storting med unntak av Frp og SV. Det gjøres med regjeringens støtte, og da vet verden at det blir gjennomført.

Artikkelen fortsetter under videoen

Støre svarer på Sandberg-kritikk Dagsnytt Atten 10.06.2015.

Jonas Gahr Støre svarer på kritikken under Dagsnytt Atten onsdag.

– Har plikt til å evaluere

Støre sier at de 500 ekstra flyktningene som er vedtatt å ta imot i år, vil komme til Norge, selv om det kanskje ikke blir i utgangen av 2015.

– De 500 skal intervjues og kontrollert. Dette er viktig og tar tid. Det viktige er ikke at alle de 500 krysser grensen til Norge i løpet av 2015, men at det tar den tiden det tar, for det skal gjøres skikkelig, sier han.

Han mener også et det er en selvfølge at man må evaluere flyktningsituasjonen etter en viss tid.

– Det handler om å være seriøs og se: Hva er situasjonen i 2017 og 2018? Hvordan går det med mottaket? Hva er situasjonen i kommunene? Det plikter vi å gjøre. Det betyr at flertallet som nå er samlet kan opprettholde ambisjonsnivået eller de kan øke det, sier Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt