Hopp til innhold

Valgforsker tror ikke på folkeavstemning om Syria-avtalen: – Det er uvanlig i Norge

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier at en folkeavstemning om Syria-flyktninger er «ekstremt usannsynlig». – Det har vært få slike avstemninger i Norges politiske historie, sier han.

Anders Todal Jensen

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener at selv Frp ikke tror på at de får igjennom et forslag om folkeavstemning, men at de vil minne de andre partiene om at de har bred støtte i folket.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– Når vi har hatt folkeavstemninger har det vært om veldig store spørsmål stort sett. Ofte etter veldig lang politisk strid, sier Jenssen, som er samfunnsviter og professor i statsvitenskap ved NTNU, til NRK.

Etter det nesten tre timer lange møtet i Fremskrittspartiets stortingsgruppe torsdag, ble det blant annet klart at partiet stemmer imot Stortingets Syria-avtale. Men det kom også frem at Frp vil fremme et forslag om en folkeavstemning om saken i forbindelse med kommunevalget til høsten – for å lytte til hva innbyggerne i Norge mener om dette spørsmålet.

– Jeg vil finne det svært udemokratisk da, hvis de synes det er problematisk, sa partileder Siv Jensen om forslaget etter gruppemøtet onsdag.

Artikkelen fortsetter under videoen

Siv Jensen ønsker folkeavstemming om syriske flyktninger

UDEMOKRATISK: Siv Jensen sier det vil være udemokratisk av de andre partiene å si nei til folkeavstemning.

– Andre motiver

Anders Todal Jenssen påpeker at Norge ikke har holdt en riksdekkende folkeavstemning siden EU-valget i 1994, og at man kun har gått til det skrittet seks ganger i landets politiske historie.

Forskeren mener at Syria-saken verken har pågått lenge nok, og heller ikke er et større prinsipielt spørsmål, til å forsvare en folkeavstemning.

– Jeg tror dette forslaget har en helt annen hensikt fra Frps side, og at det umiddelbart er gjennomskuet av de andre partiene. De kommer derfor ikke kommer til å ta forslaget spesielt seriøst, sier Jenssen.

Han tror heller ikke at Frp selv har så mye tro på at forslaget vil nå gjennom, men at de kommer med det av helt andre grunner.

– Motivet deres er egentlig veldig enkelt: De ønsker å minne de andre partiene og velgerne på at støtten til Frps holdning i denne saken er mye større i befolkningen enn på Stortinget, sier han.

– Ikke avklart med høyre

En avgjørelse om folkeavstemning må ha et stortingsflertall for at det skal gjennomføres. Men sjansen for at resten av partiene på Stortinget går med på Frps forslag, er liten. KrF-leder Knut Arild Hareide kalte blant annet forslaget trist og panisk under en debatt i Dagsrevyen onsdag.

Todal Jenssen er også overbevist om at forslaget neppe er avklart med Høyre, som han påpeker er prinsipielle motstandere av folkeavstemninger i enhver form.

– Når storebror i regjeringen slett ikke ønsker seg folkeavstemninger om for eksempel kommunestruktur, da tviler jeg på at Frp har fått grønt lys fra Høyre på folkeavstemning om denne saken, sier Todal Jenssen.

Knut Arild Hareide og Per Sandberg møttes til debatt i Dagsrevyen om flyktninger fra Syria

AKTUELT NÅ