Hareide om Frp-forslag: Trist og panisk

Fremskrittspartiets krav om en folkeavstemning om Syria-flyktninger til Norge, blir møtt med en kald skulder på Stortinget.

Knut Arild Hareide og Per Sandberg møttes til debatt i Dagsrevyen om flyktninger fra Syria

DUELL: Det ble høy temperatur da Knut Arild Hareide og Per Sandberg møttes i Dagsrevyen.

– Jeg synes det er trist at de vil ha en folkeavstemning om vi skal hjelpe noen av de mest sårbare menneskene, og jeg opplever det også som litt panisk fra Fremskrittspartiets side, sa Hareide da han møtte Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg til debatt i Dagsrevyen.

Onsdag ettermiddag vedtok Frps gruppemøte at de skal stemme nei til stortingsflertallets avtale om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år. Totalt innebærer kompromisset en økning på 3500 sammenlignet med regjeringens egne planer.

– Paradoks

I går brukte Frp brukt ord som «uansvarlig» og «svik» for å beskrive avtalen. I tillegg til å stemme nei til forliket Høyre har forhandlet fram, vil de også fremme forslag om en folkeavstemning om saken under lokalvalget til høsten.

Hareide peker på at Norge har liten tradisjon for folkeavstemninger, og viser til at sist gang det skjedde var under EU-saken for over 20 år siden.

– Det er et paradoks, da. Jeg har en avtale med Per Sandberg om at vi skal ta imot 1500 kvoteflyktninger fra Syria i år, og på grunn av situasjonen i Syria mener vi at vi må se på dette på nytt. Nå har vi en avtale om 2000 i år, altså 500 flere. Det er ikke akkurat noe perspektiv å ha folkeavstemning på, sier KrF-lederen.

– Ikke flertall

Men Sandberg er ikke i tvil: Spørsmålet om hvor mange syrere Norge skal ta imot er noe det norske folk må avgjøre.

– Folkeavstemning handler ikke om 500 ekstra i år, men om konsekvensene på sikt, sier Sandberg.

NRK kommentator Magnus Takvam etter møtet i FrP om syriske flyktninger

– POLITISK MARKERING: Politisk kommentator Magnus Takvam sier at Frps vedtak ikke får noen politiske konsekvenser, og at de uansett må gjennomføre det vedtaket stortingsflertallet gjør neste uke.

Men Frp kommer ikke til å få viljen sin.

Det er ikke flertall på Stortinget for at folket skal avgjøre. I tillegg til KrF, har både Arbeiderpartiet, Venstre og Miljøpartiet de Grønne (MDG) gjort det klart at ikke støtter Frps forslag.

– Vi er nå vitne til en humanitær krise av katastrofalt omfang. I en slik akutt situasjon holder vi ikke folkeavstemninger. Da bidrar vi med hjelp i solidaritet med dem som er på flukt og dem som lider, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik.

– For Ap sin del, så har vi utarbeidet vår politikk på landsmøtet i tråd med de verdiene vi gikk til valg på, så vi mener at det ikke er behov for det (folkeavstemning, journ. anm.), sier Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen til Dagsnytt atten.

– Noen i Frp har fått hetta. Her er det et bredt forlik på Stortinget, og Frp var lenge med på forhandlingene, vel vitende om hva det ville føre til. De har vært med på å gi legitimitet til resultatet, sier Rasmus Hansson i MDG.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger