NRK Meny
Normal

Riksadvokaten samtykker til ny Scandinavian Star-etterforskning

Riksadvokaten godtar at politiet åpner ny etterforskning i Scandinavian Star-saken. Riksadvokat Tor-Aksel Busch anser seg ikke inhabil.

"Scandinavian Star"

GRANSKES PÅ NYTT: Riksadvokaten godkjente fredag formelt at politiet gjenopptar deler av etterforskningen etter Scandinavian Star-ulykken. Etterforskningen legges til Oslo.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

Tidligere denne måneden ble det kjent at politiet i Oslo går inn for en ny, begrenset etterforskning av Scandinavian Star-saken.

I en pressemelding sendt ut fredag opplyser Riksadvokaten at man har samtykket i at det settes i gang en ny etterforskning.

Han imøtekommer dermed Oslo-politiets anmodning. Ansvaret for etterforskningen legges til politimesteren i Oslo.

Ikke inhabile

I pressemeldingen fra Riksadvokaten står det følgende:

«I tillegg skal politiet sette seg i forbindelse med to navngitte sakkyndige for nærmere vurdering av om det bør gjennomføres ny utredning av brannen i 300-seksjonen på Y-bor dekk på Scandinavian Star ca. kl. 14 – 15 den 7. april 1990.

I så fall skal de to engasjeres som sakkyndige for å utføre en slik utredning. Hensikten er å gi svar på om denne brannen var en separat brann uavhengig av hovedbrannen, som startet ca. kl. 02:05 samme dag, eller om den oppsto som en følge av denne».

Samtidig understreker førstestatsadvokat Harald Strand at verken riksadvokat Tor-Aksel Busch eller Oslo politidistrikt er inhabil i saken.

Det er derfor ingen grunn til at saken skal etterforskes av andre enn Oslo politidistrikt.

– Nasjonal tragedie

– Katastrofen er en nasjonal tragedie, og vi skylder de mange berørte å finne så gode svar som mulig, uttalte politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, og anbefalte ny etterforskning av ulykken der 159 mennesker mistet livet.

Politimesteren gikk dermed imot politiets egen prosjektgruppe som hadde konkludert med at det ikke var grunnlag for å gjenoppta etterforskningen av brannen.

– Sakens katastrofale omfang tilsier at vi må etterforske mer, her opplever jeg at vi har hatt litt ulik vekting. Jeg har nok et litt mer overordnet perspektiv, sa Sjøvold.

– Prosjektgruppen har gjort en svært grundig jobb, og rapporten deres viser etter min mening at enkelte deler av saken ikke ble belyst godt nok. Selv om det ikke foreligger nye funn i saken, har jeg etter en totalvurdering likevel besluttet å tilrå ny etterforskning av disse delene av saken.

Støttegruppen fornøyd

Støttegruppen er glad for Riksadvokatens beslutning om å iverksette ny etterforsking.

– Hovedtema for den nye etterforskingen omfatter forhold som Støttegruppen siden den første gjenopptagelsesanmodningen i januar 1996 har tatt opp med danske myndigheter, står det i en pressemelding støttegruppa har sendt ut.

– Vi er glad for at Riksadvokaten fastslår at dette skal etterforskes fra Norge, med forventning om dansk deltagelse.

Enka glad for gjenopptakelse

Den danske mannen som ble utpekt som den trolige gjerningsmannen etter ulykken, døde selv i brannen. Han ble funnet på lugaren sin, drept av giftige gasser. Saken ble henlagt.

Enka etter den danske mannen, Jette Andersen, har tidligere sagt til NRK at hun er er glad for at politiet i Norge kunne komme til å gjenoppta etterforskningen.

– Han kjente ikke skipet en gang. Hvorfor skulle han ha gjort det? Man kan ikke dømme noen på den måten de har gjort, sier hun.

– Hva håper du skal komme ut av en gjenopptakelse?

– Sannheten. Kun sannheten, sier Andersen.

Nordmannen Arvid Rusten var om bord på Scandinavian Star for 24 år siden. Han mener saken burde vært gjenopptatt for lenge siden.

– Det er en skam at det skal ta så lang tid før de setter søkelys på dette igjen. Det er tross alt den største mordbrannen som har vært i nyere tid, har Rusten tidligere uttalt til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger