Hopp til innhold

Romfolk får betalt hjemreisen av norske myndigheter

Kommunene kan ha plikt til å betale for returbilletten til romfolk som ikke har penger til opphold og hjemreise.

Kommunene kan ha plikt til å betale for returbilletten til romfolk som ikke har penger til opphold og hjemreise.

Rundt 2000 romfolk befinner seg i Oslo i sommer. Dersom flere av de får vite at de har krav på nødhjelp kan det bli dyrt for kommunene.

Anniken Hauglie

Sosialbyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H) bekrefter at de har betalt hjemreiser for flere i løpet av den siste tida.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Loven om sosiale tjenester i Norge ble innført for få år siden for å sikre den mest elementære hjelpen for de mest vanskeligstilte i samfunnet. Den var aldri ment for romfolk, men den gjelder også for dem.

Derfor kan romfolket som ikke har penger til opphold og retur ha krav på penger fra det offentlige.

Ifølge bestemmelsen fra arbeidsdepartementet heter det «selv om man ikke har rett på økonomisk sosialhjelp, kan vedkommende ha rett til råd, veiledning eller nødhjelp.»

Har betalt flere hjemreiser

Det er altså denne nødhjelpen som gjør at romfolket kan få betalt reisebilletten sin hjem.

Loven gir nemlig rett til økonomisk nødhjelp til dem som trenger det. Oslo kommune har allerede betalt for flere hjemreiser for romfolk.

Sosialbyråden i Oslo sier at hun har måttet sørge for bolig for en EØS-borger som fikk operasjon på et norsk sykehus, og hun har også betalt bussbilletter på 2000 kroner for EØS-borgere i nød.

– Vi finansierte returreise seinest i vinter, sier sosialbyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H).

– Er det virkelig riktig at våre skattepenger skal finansiere opphold og hjemreise for mennesker som kommer frivillig til Norge?

– Det vil ikke være holdbart hvis vertslandet skal få regningen for turister som reiser rundt uten å kunne forsørge seg selv.

Kan spre seg i miljøet

Problemet er at det er vertskommunene som får regningen. Når romfolk etterhvert blir klar over rettighetene sine kan dette bli en dyr utgiftspost for kommuner med høy konsentrasjon av romfolk. For eksempel i Oslo, der det i sommer befinner seg rundt 2000 romfolk.

AKTUELT NÅ