Politiet: Sender ut flest rumenere

Rumenske statsborgere topper lista over uttransporterte kriminelle, foran litauere og nigerianere. Nye tall fra politiet viser at de så langt i år har sendt 79 straffedømte rumenere ut av landet.

Utviser flest kriminelle rumenere

Se video: Jernbanetorget i Oslo er et favorittsted for lommetyver.

De fleste rumenerne er tatt for vinningskriminalitet, slik som lommetyveri, viser oversikten.

Hittil i år har Politiets Utlendingsenhet sendt ut 627 straffedømte utlendinger. Det er 32,2 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Øverst på lista over de utsendte, finner man nå statsborgere fra Romania. De er etterfulgt av innbyggere fra Litauen og Nigeria. Disse blir oftere dømt for grovere kriminalitet, slik som narkotikahandel, mens tyverier er vanligere blant rumenerne sier Curt A. Lier som er politiinspektør i Oslo politidistrtikt.

Curt A. Lier

– Det har kommet mange anmeldelser den siste tiden, forteller politiinspektør Curt A. Lier.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Et økende problem

– 79 av de 627 utsendte ved utgangen av juni i år, er av rumensk opprinnelse. De kommer hit på denne tiden av året og reiser igjen etter en tid. Det er gjennomgående tatt for vinningskriminalitet, det vil si lommetyverier og ran, sier Lier.

Oversikten viser videre at det i samme periode ble sendt ut 75 borgere fra Litauen og 62 fra Nigeria. De første seks månedene i fjor var tallet på utsendelser 61 fra Nigeria, 49 fra Romania og 47 fra Litauen.

– Vi har opplevd i det siste at tilreisende fra Romania har blitt et stort problem, det har kommet inn mange anmeldelser av slike forhold den siste tiden, derfor har vi et spesielt fokus på dette nå, sier politiinspektøren.

– Er de organisert?

– Det er vanskelig å svare på, men de er iallefall koordinert. Det er noen som står bak, det er ikke nødvendigvis de fattigste som tjener mest på dette.

Lite å tjene på tigging

Lier mener det ikke er mye penger å tjene på tigging i Norge og at mange derfor er nødt til å ty til kriminalitet. Han sier politiet kan dokumentere at det er en forbindelse mellom de som tigger og kriminalitet.

– Det er ikke nødvendigvis de samme, men vi ser at det er mange fra de samme miljøene.

Han understreker at politiet ikke ønsker å gå spesielt etter en gruppe mennesker nå, men sier disse lovbruddene er i ferd med å bli et større problem.

– Vi ønsker ikke fokusere på etnisitet, fordi vi ikke ønsker å nøre opp under fremmedfrykt. Men dette er en ny utvikling, det er viktig å påpeke at dette er et nytt kriminalitetsområde, sier han.

Ingen vet sikkert hvor mange bostedsløse rumenere det er Oslo, Frelsesarmeeens anslag er på rundt 650 personer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger