NRK Meny
Normal

Riksadvokaten vil granske Transocean-saken

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil også se på hans egets embeds rolle i saken som ble lagt bort etter 11 år med etterforskning.

Riksadvokaten vil granske Transocean-saken som overraskende ble trukket av Økokrim i forrige uke.

-BLIR FULGT OPP: Riksadvokat Tor-Aksel Busch snakker om Transocean-saken på politiets årlige pressekonferanse.

– Det er ingen tvil om at denne saken må underkastes en gjennomgang, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch

Saken startet med at Økokrim tiltalte selskapet Transocean og tre skatterådgivere for medvirkning til grovt skattesvik i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Cayman Islands. Økokrim tapte rettssaken og anket store deler av dommen. Men tidligere i januar trakk Økokrim anken og la hele saken bort. En av skatterådgiverne, Einar Brask, varslet raskt et millionsøksmål.

På politiets årlige pressekonferanse kommenterte riksadvokat Tor-Aksel Buschs saken.

– Dette blir fulgt opp. Vi er en lærende organisasjon og objektivitet skal stå sentralt, forteller Busch.

– Nødvendig å se på vår rolle

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea startet med å beklage overfor de frikjente i saken, før han fredag i forrige fortalte til NRK at Økokrim må lære av Transocean-saken. En presset sjef svarte det samme innøvde svaret, uansett hvilket spørsmål som ble stilt.

Busch forteller at Schea mandag kom med et innspill om at riksadvokaten skal ta en gjennomgang for å se hva som gikk galt i Transocean-saken.

– Jeg tror det er lurt å løfte denne saken ut fra Økokrim. Vi skal se nærmere på hvordan dette skal håndteres og drøfte saken nærmere med politidirektoratet, sier Busch.

– Vi skal selvsagt også se på riksadvokatembetets egen rolle. Noen har etterlyst større grad av aktivitet i denne saken. Tiltalespørsmålet var aldri til behandling på vårt kontor, men de kan like fullt reises spørsmål om vi burde ha vært mer aktive i kravene og avklaringene til Økokrim, fortsetter Busch.

– Har du tillit til Schea?

– Jeg har full tillit til Trond Eirik Schea. Han har gjort en formidabel innsats over mange år. Det er intet i denne saken som svekker min tillit til ham, sier Busch til NRK.

– Hvorfor har du ikke grepet inn i denne saken før?

– Vi har fått en del henvendelser underveis, som jeg mener vi har besvart på en adekvat måte. Vi har håndtert denne saken i tråd med tidligere praksis, og vi har vært opptatt av å behandle denne saken likt med alle andre saker. Det er et grunnleggende prinsipp for oss.

Vil ha uavhengig gransking

Heikki Holmås, stortingsrepresentant for SV, mener det er behov for en uavhengig gransking av hele saken.

– Riksadvokaten må selvsagt gjennomgå saken, men det er nødvendig også å se den utenfra, all den tid riksadvokatembetet selv har en rolle i saken, sier Holmås.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger