Hopp til innhold

Ny supertraktat fra OECD er vedtatt

Multinasjonale selskaper som Apple, Facebook og Starbucks kan snart bli tvunget til å betale mer skatt i landene pengene tjenes. OECD kom i natt med en supertraktat som gjør at multinasjonale selskaper ikke lenger kan planlegge seg unna mest mulig skatt.

Apples logo

Den nye traktaten fører til at selskaper som Apple kan bli tvunget til å betale mer skatt i landene de tjener penger.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Skatteadvokat i Deloitte Rolf Saastad

Skatteadvokat i Deloitte Rolf Saastad forteller at Norge vil få økte skatteinntekter.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

– Dette er en stor og etterlengtet nyhet for alle som har vært opptatte av rettferdig skatt, sier skatteadvokat i Deloitte Rolf Saastad.

Han forteller videre at målsettingen til OECD er at 100 land skal bli enige om denne traktaten og således gjøre tiltak mot skatteplanlegging og forebygge andre uheldige skattekonsekvenser.

Trussel mot velferdsstatene

Kreativ skatteplanlegging beskrives som en stor trussel mot inntektene til de moderne velferdsstatene.

Store multinasjonale selskaper driver i praksis skatteshopping, med å flytte overskuddet fra land til høy skatt til land med lav skatt.

På denne måten taper stater mellom 800 og 2000 milliarder kroner i året i skatteinntekter. Penger som skulle gått til skoler, sykehus og pensjoner. Apple, Starbucks, Google, Facebook er selskaper som vil måtte betale mer skatt.

– Jeg tror generelt sett at Norge vil få økte skatteinntekter av utenlandske selskaper som driver virksomhet i Norge. De vil i større grad bli skattepliktige til Norge. Vi vil nok også få noe økte skatteinntekter på kildeskatt, og så vil det gå en regning motsatt vei ved at norske selskaper vil betale mer skatt i utlandet, sier Saastad.

Han regner med at den norske stat vil få en vesentlig økt skatteinngang.

Norge deltar

Finansdepartementet har deltatt i forhandlingene av den multilaterale avtalen, og opplyser til NRK at det planlegges en undertegning av avtalen i juni neste år.

Deretter vil avtalen bli fremmet for Stortinget for godkjenning. Den multilaterale avtalen trer i kraft når fem land har ratifisert avtalen.

Finansminister Siv Jensen forteller at Norge har vært positive til prosjektet og har deltatt aktivt i arbeidet med tiltakene for å motvirke overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlag.

– Arbeidet er gjennomført på svært kort tid, og forhandlingene om denne multilaterale avtalen er også gjennomført på kort tid, ett år. Denne typen avtale er et nybrottsarbeid på skatteavtaleområdet, og er et viktig bidrag i det internasjonale arbeidet for å hindre overskuddsflytting og å gi likere vilkår for virksomheter.

Jensen sier det er gledelig at det har vært mulig å oppnå enighet mellom landene om en denne avtalen.

– Avtalen gir en god mulighet for land til å få gjennomført viktige oppdateringer av internasjonale standarder på skatteområdet. Alternativet er bilaterale forhandlinger mellom land, noe som ville være langt mer ressurs- og tidkrevende å gjennomføre med det store antallet land som er involvert.

Apple og Transocean

EU har allerede nylig slått oppsiktsvekkende hardt ned på Apples virksomhet i Irland, motivert av lav skatt.

I august konkluderte EU-kommisjonen med at selskapet fikk ulovlig statsstøtte – noe som førte til at elektronikkgiganten må tilbakebetale skattefordelene på omtrent 120 milliarder kroner pluss renter for å ha fått for store skattefordeler.

Norgeshistoriens største skattesak handlet også om nettopp skatteplanlegging. 11 år brukte Økokrim på å bevise at et av verdens største riggselskap Transocean drev med ulovlig skatteplanlegging, men riggselskapet og skatterådgiverne ble blankt frikjent.

AKTUELT NÅ