Hopp til innhold

Regjeringen vil iverksette tiltak for rettshjelp for Nav-ofrene

Det opplyser arbeidsminister Anniken Hauglie (H). I tillegg vurderer regjeringen en egen erstatningsordning.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

– Jeg er fullt klar over at det aldri kan lege de menneskelige sårene saken har påført folk, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Foto: Willy Hage / NRK

Mandag denne uken ble det kjent at minst 48 personer kan være uskyldig dømt for trygdesvindel fordi Nav har feiltolket regelverket for å ta med seg trygdeytelser til EU- og EØS-land.

I tillegg er 46 anmeldelser fortsatt under etterforskning eller påtalebehandling, og rundt 2400 saker kan være feilbehandlet.

– Regjeringen vil iverksette særlige rettshjelpstiltak, slik at det vil bli gitt fritt rettsråd, uavhengig av inntekt og formue, for eventuelle klager på Navs omgjøringsvedtak, opplyser arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til NTB lørdag.

Fritt rettsråd er veiledning og hjelp i juridiske spørsmål utenfor rettssystemet.

For å sikre rask behandling av erstatningskrav, vurderer regjeringen dessuten å opprette en særskilt erstatningsordning, slik at de som er rammet, skal få en så enkel og rask behandling som mulig.

Regjeringen vil vurdere hvilket organ som eventuelt skal administrere en slik ordning.

– Jeg er opptatt av at staten skal gjøre opp for seg. Samtidig er jeg fullt klar over at det aldri kan lege de menneskelige sårene saken har påført folk, sier Hauglie.

Skal slippe å vente

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Vegard Einan (H) er enig med Hauglie i at erstatningskravene ikke kan lege sårene, men at en egen erstatningsordning kan hjelpe på.

– Man skal i hvert slippe å sitte og vente urettmessig lenge på å få den økonomiske erstatningen man har krav på, sier Einan til NRK.

Vegard Einan

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Vegard Einan.

Foto: Peter Kuzinski/NRK

Gjennom fritt rettsråd sier Einan at man blant annet har krav på hjelp til å vurdere klagen og skrivehjelp til hvordan man skal forholde seg til Nav.

Hvordan de skal beregne erstatningene og hvilket organ som eventuelt skal administrere en særskilt erstatningsordning, har ikke Einan noe godt svar på.

Les også: Tingrettsdommer: – Jeg har ikke opplevd noe liknende i norske domstoler

Mandag vil ESA, tilsynsorganet for EØS, be Norge redegjøre for saken og feiltolkningen av EØS-avtalen.

Tirsdag skal Anniken Hauglie redegjøre om saken i Stortinget.

Kommentator i NRK, Magnus Takvam, kommenterer trygdesaken.

Kommentator i NRK, Magnus Takvam, kommenterer trygdesaken.

AKTUELT NÅ