Hopp til innhold

Regjeringen skal hindre at IS-krigere får familiegjenforening

Regjeringen har blitt enige om en instruks som skal hindre at IS-krigere kan søke familiegjenforening. Midlertidige og permanente oppholdstillatelser skal trekkes tilbake.

Interneringsleiren al-Hol i Syria

INTERNERT: Flere nordmenn befinner seg i interneringsleiren i al-Hol i Syria.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Det opplyste justisminister Jøran Kallmyr da han gikk på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte nå i kveld.

Kallmyr sier det er uaktuelt at Norge skal hjelpe fremmedkrigere tilbake til Norge, og tidligere denne måneden sa han til NRK at han ville se på regelverket for å hindre at så skjer.

– Dette er personer som utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel mot våre liv og våre verdier. De skal ikke tilbake med norsk hjelp. Det er helt sikkert, sier justisministeren i dag.

Nektes familiegjenforening og trekker oppholdstillatelse

Regjeringen har derimot åpnet for å hente hjem foreldreløse norske barn av IS-krigere fra interneringsleirene i Syria. Kallmyr vil forsikre seg om at det ikke vil skape en mulighet for at fremmedkrigere får fritt leide til Norge.

– Hvis det kommer foreldreløse barn til Norge, skal vi sørge for at vi gir en instruks til UDI at dersom foreldrene dukker opp igjen, skal de ikke gjenforenes med barna. Den instruksen skal jeg sende på mandag, sier Kallmyr.

Kallmyr sier regjeringen også vil trekke tilbake oppholdstillatelsen til de som har reist fra Norge som fremmedkrigere, men som ikke er norske statsborgere.

– Nå har regjeringen bestemt seg for at disse tillatelsene skal trekkes tilbake. Vi skal ikke ha disse folkene tilbake til Norge, sier Kallmyr.

Kallmyr sier til VG at det ikke finnes sikre tall på hvor mange som nå vil miste oppholdstillatelsen, men han sier det gjelder flere.

PST opplyser til NRK fredag kveld at de vil kartlegge hvem dette gjelder. Ifølge PST er det omtrent 30 personer med norsk tilknytning i Syria som har« usikker status», hvilket betyr at PST ikke vet om disse fortsatt er i live.

– Flere av disse har ikke norsk statsborgerskap, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST.

DNA-testing

Norske myndigheter jobber nå med å skaffe seg en oversikt over hvor mange barn av norske IS-krigere og norske IS-kvinner som befinner seg i interneringsleirer i Syria.

Det jobbes også med å få til DNA-testing av barna, for å være sikre på at de er norske før de eventuelt hentes hjem.

Norske myndigheter har kontakt med internasjonale humanitære organisasjoner som har tilgang til leirene i Syria og Irak.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger