Hopp til innhold

Regjeringen tar «vårrengjøringen» mens Norge ser på Ski-VM

Mens «hele» Norge er i gullrus, slapp statsråd Terje Riis-Johansen og regjeringen to politiske bomber denne uken. Og det er ikke første gang regjeringen kunngjør upopulære nyheter mens pressen og Stortinget er opptatt med andre ting.

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har ryddet pulten sin for to store saker denne uken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Da Marit Bjørgen gikk inn til sitt tredje gull smalt nyheten om at Jens Stoltenberg utsetter sin store «månelanding» på Mongstad. En nyhet som NRK fremskyndet, for den skulle egentlig bli offentliggjort på fredag, da Petter Northug og co kjemper om gull i herrestafetten.

– Bar ut søpla

I et krisemøte mandag morgen orienterte miljøvernminister Erik Solheim miljøbevegelsen om regjeringens planer. Der ble det også kjent at nyheten skulle ut mens alles øyne var rettet mot Holmenkollen.

Regjeringen valgte å sette sin lit til Statoil sine undersøkelser som peker på usikkerheten knyttet til det kreftfremkallende stoffet amin som utvikles i renseprosessen. Miljøbevegelsen mener det er et vikarierende motiv.

– Dette må selvfølgelig tas på alvor, men problemet er ikke stort nok til at hele prosjektet bør utsettes. For teknologien finnes og helseproblemer knyttet til aminer er fullt håndterbare, sier Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero, som selv var innkalt til orientering i Solheims hjem på St. Hanshaugen.

Dagen etter, midt under 15 kilometeren for menn, innkalte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til pressekonferanse der han gravla sjøkablene i Hardanger for godt.

Kommunikasjonsrådgiver i JKL Ragnar Sagdahl

Kommunikasjonsrådgiver i JKL Ragnar Sagdahl vill gitt regjeringen det samme rådet.

Foto: JKL
Elizabeth Hartmann

Elizabeth Hartmann i Siste Skrik mener regjeringen håndterer saken klønete.

Foto: Sveinung Bråthen

Minutter senere vant Norge nok ett sølv og bronse i Holmenkollen.

– Det er grunn til å tro at regjeringen har valgt å «kvitte seg med søpla» under VM. Det er egentlig ganske vanlig at man slipper de gode sakene på et tidspunkt når man får mye mediedekning, mens man velger andre dager eller tidspunkt for de dårlige, sier kommunikasjonsrådgiver i JKL, Ragnar Sagdahl, som ville gitt det samme rådet selv.

– Jeg ville nok gitt det samme rådet og håpet at det ble minst mulig oppmerksomhet, sier Sagdahl, som ikke får støtte fra en av sine PR-kollegaer.

– De burde ventet, for dette handler om måten dette gjøres på. Og nå kan det settes spørsmålstegn ved regjeringenes motiver. Så saken fremstår nok en gang som klønete håndtert, sier PR-ekspert Elizabeth Hartmann til NRK.

– De slipper uansett to kontroversielle saker på en uke, og det kan være strategisk lurt. Da må pressen velge mellom to saker som kan slå hverandre litt i hjel og som oppfattes som en. Det kan derfor være lurt å rydde unna flere saker på en gang, sier Hartmann.

Fattet vedtak på en uke

De fire ekspertutvalgene som har gitt råd til Olje- og Energidepartementet leverte sine innstillinger 1. februar, ti dager senere møttes partene til en høringskonferanse i Bergen og det ble satt en høringsfrist til 21. februar. En uke senere hadde Terje Riis-Johansen lest gjennom alle høringsuttalelsene og fattet et vedtak.

Hardanger får nye kraftlinjer, som skal stå ferdig i 2012.

– Jeg håper inderlig ikke at de er så dumme at de tror de kan unngå støy. Det er vinterferie på Stortinget og de oppnår derfor ikke det de ønsker, mediehåndteringen blir en sak og det settes spørsmålstegn ved motivene, sier Hartmann.

–Jeg er helt overbevist om at dette er bevist strategisk valg. Dette er saker som alle satt og ventet på, så jeg tror dette var et godt tidspunkt, sier Sagdahl.

– Et mønster

Dette er ikke første gang den rød-grønne regjeringen rydder opp i lys av andre saker.

Forrige gang fullskala CO2-fangst på Mongstad ble utsatt kom nyheten kvelden til lørdag 1. mai. Så sent at Arbeiderpartipolitikere slapp å ta det med i sine 1. maitaler og så strategisk at det ble ”gammelt” nytt for avisene mandagen etter.

Og da Terje Riis-Johannesen tok sine første skritt i Hardanger-saken den 2. juli i fjor, hadde Stortinget sommerferie, og opposisjonen var langt unna med sine reaksjoner.

– Dette ligner et mønster, og det er uklokt. Regjeringen burde ha kjørt full åpenhet og en ærlig debatt, sier Harmann.

Flere politikere har også reagert på de rød-grønnes timing.

– Det er grenseløst naivt at regjeringen nok en gang forsøker å begrense negative reaksjoner ved å slippe to store dårlige nyheter i en uke der Stortinget har møtefri og VM i Oslo pågår. Dette bør slå tilbake som en bumerang på regjeringen, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til VG.

I samme avis reagerer også Kristelig Folkepartis kronprins.

– Han gjør det midt under ski-VM og håper sikkert at saken skal drukne i gullrusen. Det er ikke ulovlig, men det virker som et forsøk på en strategisk manøver, sier Knut Arild Hareide.

AKTUELT NÅ