Redaktører etter PST-møte: – Konstruktivt, men lite nytt

Trusselnivået i Norge er uendret, men terrorangrepet i Paris kan føre til fornyet oppmerksomhet rundt karikaturstriden også i ekstreme islamistiske miljøer i Norge, var beskjeden norske redaktører fikk etter tirsdagens sikkerhetssamtaler med PST.

Torry Pedersen

– Det er greit å vite, men er altså ikke noe konkret nytt, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, etter møtet.

Rundt 70 redaktører for norske mediehus hadde tatt turen til PST sine lokaler i Nydalen for få forebyggende råd og veiledning i forbindelse med trusselbildet i Norge i kjølvannet av terroren i Frankrike.

Og at det ikke var lite nytt som kom frem, var den generelle oppfatningen hos de fleste redaktørene NRK snakket med etter møtet.

– Glad PST kan gi trygghet

Et av unntakene Dagen-redaktøren Vebjørn Selbekk, som ble overrasket over at kariakturstriden fortsatt er så sentral i ekstremistmiljøene.

– Det var spesielt interessant å høre vurderingen av hvordan karikaturstriden fortsatt påvirker ekstremistmiljøene og er et oppmarsjpunkt for dem. Det synes jeg var nye opplysninger, sier han.

I 2006 trykket Selbekk Muhammed-tegningene i den kristne ukeavisa Magazinet. Han hadde da selv et tilsvarende møte med PST.

– Min erfaring med dem, både da og nå, er at jeg er veldig glad for at vi har slike tjenester som kan gi oss den tryggheten som de har mulighet til å gi, sier Selbekk.

Artikkelen fortsetter under videoen

Dagen-redaktør Vebjørn Selbek om PST-møtet

Alle redaktørene var klare på at, til tross for kontroversene og truslene som følger med publisering av Muhammed-karikaturer, så la aldri PST på noe tidspunkt føringer for det redaksjonelle innholdet.

– PST var utrolig nøye med å ikke pålegge oss noe som helst eller gi oss råd om hvordan vi skal agere redaksjonelt, og det har de heller ikke gjort ved tidligere anledninger, sier Lars Helle i Stavanger Aftenblad.

– Sånn sett er det god avstand der det må være avstand.

– God orientering

I kjølvannet av terrorangrepet i Paris ble PST kontaktet av flere redaksjoner som lurte på hva dette betydde for mediehusene i Norge, og om de skulle iverksette særskilte tiltak. Det var ifølge PST-sjef Benedicte Bjørland grunnen til at PST nå innkalte til dette møtet.

– Vi har formidlet trusselbildet slik vi ser nå. Vi har også snakket om ansvaret man har som ansvarlig redaktør og arbeidsgiver for å ivareta sikkerheten rundt eget bygg og for egne ansatte, forteller hun etter møtet.

En annen felles oppfatning etter møtet er at det var konstruktivt. ifølge sjefredaktør i VG, Tory Pedersen, ga møtet en utdypende innsikt i karikaturstridens betydning for ekstreme islamistiske handlinger.

– Jeg synes det var en god orientering, hvor vi fikk en dypere innsikt i en del av de problemstillingene som denne aktuelle situasjonen reiser, forteller han.

PST-sjef Benedicte Bjørnland etter møtet med pressen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger