Frp: – De bør legge ut 22. juli-forklaringene selv

– Åpne mappa di nå. Det er rådet fra Frp til statsråder og politikere etter at Riksarkivet hemmeligholder samfunnstoppenes forklaringer til 22. juli-kommisjonen.

AASRUD OG STORBERGET

HEMMELIG: Både Knut Storberget og Rigmor Aasrud har forklart seg for 22. juli-kommisjonen. Riksarkivaren har bestemt at det de sa skal holdes hemmelig.

Foto: NRK/AP

Anders Anundsen (Frp)

ÅPENHET: Anders Anundsen, som leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sier de vil be om innsyn i alle relevante dokumenter.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Per-Kristian Foss

REAGERER: Per-Kristian Foss mener offentligheten bør få innsyn.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
– Det er fornuftig at politikere tar det ansvaret og forhindrer spekulasjoner ved å gjøre dette tilgjengelig for offentligheten, sier Frp-politiker Anders Anundsen til NRK.no.

Som Aftenposten skriver i dag har Riksarkivaren bestemt at 22. juli-forklaringene til tidligere justisminister Knut Storberget, tidligere politidirektør Øystein Mæland, statsråd Rigmor Aasrud og departementsråd Ingelin Killengreen skal hemmeligholdes.

Frp: – Gjør som sjefen!

Men ifølge Frp bør både Aasrud og Storberg gjøre som sjefen: Legge ut forklaringene selv.

Allerede dagen etter 22. juli-kommisjonen la fram rapporten som slaktet norsk terrorberedskap, la statsminister Jens Stoltenberg ut et sammendrag av sin forklaring.

Ifølge Anundsen er dette et eksempel til etterfølgelse.

– Men det må være en vurdering som de selv foretar og som de tar ansvaret for selv. Det kan være en del motstridende hensyn, som rikets sikkerhet og personvern, påpeker Frp-politikeren.

Kontrollkomiteen møtes tirsdag

Opposisjonen på Stortinget stusser over beslutningen fra Riksarkivaren, og mener hemmeligholdet rimer dårlig med mantraet om «mer åpenhet og mer demokrati».

– For Høyres del er det naturlig at forklaringene til politikere og forvaltningsledere blir offentliggjort, sier Per-Kristian Foss (H) til NRK.no.

I morgen skal han og resten av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget møtes for å diskutere hvordan de skal behandle regjeringens redegjørelser i kjølvannet av kommisjonsrapporten.

Både Anundsen og Høyres Per-Kristian Foss mener det er for tidlig å si om komiteen vil kreve innsyn i forklaringene som Riksarkivaren ikke vil at noen skal se.

Ifølge Foss er det ikke naturlig at statsrådene og byråkratene selv velger om de vil offentliggjøre sine forklaringer eller ikke. Han mener saken bør vurderes av Kulturdepartementet, som er appellinstansen til Riksarkivaren.

Foss kan ikke forstå hvorfor intervjuene toppbyråkrater og statsråder ga til 22. juli-kommisjonen ikke kan offentliggjøres.

Forklaringene er gode nok for kommisjonen, derfor er de gode nok til å gi til Stortinget, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger