Hopp til innhold

– Stoltenberg må ta sparke-ansvar

Dersom alle sjefer «tar ansvar ved å bli sittende», blir det opp til Jens Stoltenberg å kvitte seg med ledere som ikke er gode nok. Det mener KrF etter den knusende 22. juli-rapporten.

KrF-leder Knut Arild Hareide
Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Når toppsjefen sier han tar ansvar ved å bli sittende, kan han ikke forvente at andre nedover i systemet tar ansvar ved å trekke seg, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Alle tar ansvar – ingen trekker seg

Han sikter til uttalelsene Jens Stoltenberg kom med etter at han og resten av regjeringa fikk overlevert rapporten som slakter norsk terrorberedskap fra topp til bunn.

– Jeg har ansvar for det som fungerte og ikke fungerte 22. juli i fjor. Nå er det min oppgave å ta ansvar for at vi nå handler, sa Stoltenberg da han ble spurt om han har vurdert å gå av i kjølvannet av den knallharde kritikken mot hans regjering.

Lignende uttalelser fulgte også fra den øverste ledelsen i politiet og i andre departementer.

Ingen vil trekke seg fra sine stillinger, og alle mener det er for tidlig å peke på andre som har gjort en så dårlig jobb at de ikke bør få fortsette som sjefer innen norsk justissektor.

– Stoltenberg må ta ansvaret

Ifølge Hareide er dette en naturlig konsekvens av den linja statsministeren og hans ministre har lagt seg på: Det mest ansvarsfulle er å holde fast på sjefjobben.

– Hvilket betyr at Stoltenberg har et større ansvar enn noen gang for å forsikre seg om at han har det best mulige mannskapet i både politiske og embetsmessige stillinger i justissektoren, sier Hareide.

For det er nettopp lederkulturen som trekkes fram når den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonen skal forklare hvorfor så mye gikk galt da terroren rammet Norge.

Lederne får hard medfart i rapporten

I rapporten som slår fast at terrorangrepet kunne vært unngått, og at Breivik kunne ha blitt pågrepet tidligere, skriver kommisjonen at feilgrepene ikke skyldes pengemangel eller mangel på lovgivning.

«Etter kommisjonens mening handler disse lærdommene
i større grad om ledelse, samhandling, kultur og holdninger,» skriver de i innledningen.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Alexandra Bech Gjørv legger fram 22. juli-kommisjonens rapport

Kommisjonsrapporten: Angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret

Hareide sier at han forventer at statsministeren sørger for at han har det rette mannskapet til jobben. Med andre ord: det er Stoltenbergs oppgave å bytte ut ledere dersom det er nødvendig.

– Det er satt tydelig fokus på ledelse og kultur, og derfor mener jeg at dette er en av hans viktigste oppgaver nå, sier KrF-politikeren som tidligere ledet Stortingets 22. juli-komité.

– Har skapt et paradoks

Siv Jensen pressekonfersanse

Frp-leder Siv Jensen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen er enig med Hareide i at Stoltenberg bør vurdere grundig hvordan han praktiserer lederskapet sitt framover, men hun ser vanskelig for seg hvordan statsministeren kan sparke folk under seg i den situasjonen som har oppstått.

– Paradokset er at Stoltenberg tar ansvar med å bli sittende. Gjennom det han har sagt, tror jeg det blir vanskelig for ham å vaske hendene med å kvitte seg med underordnede, sier Jensen.

Frp-lederen mener mange ledere har gått fra jobben sin for langt mindre alvorlige forhold enn det som kommer fram i rapporten fra 22.-julikommisjonen.

– Men jeg tror jeg skal være forsiktig med å veive med navn og nummer her og kreve at folk skal gå. Det er en vurdering statsministeren må gjøre. Samtidig forventer jeg litt mer ydmykhet fra Stoltenberg i lys av den knusende kritikken som har kommet fra kommisjonen. Jeg forventer at han gir en grundig orientering om hva som ligger bak de avgjørelsene han nå tar, sier hun.

Vil ikke si hvem som bør trekke seg

Knut Arild Hareide er enig i at tiden foreløpig ikke er inne for å peke på hvem som bør gå fra sine stillinger.

– Det kan bli vurderinger rundt dette når Stortinget går i gang med sitt arbeid, understreker han.

Tirsdag ble det klart at Stortingets presidentskap vil innkalle til et hastemøte for at statsministeren skal redegjøre for funnene i rapporten og veien videre.

– Han må vise handlekraft og endringsvilje, sier Hareide til NRK.no.

AKTUELT NÅ