Normal

PST: Terroraksjoner i vestlige land kan påvirke til lignende angrep i Norge

TJUVHOLMEN, OSLO (NRK): Konflikten i Irak og i Syria vil påvirke trusselbildet i Norge i mange år fremover, ifølge PST. De mener terrorangrep tilsynelatende inspirert av IS kan påvirke personer i Norge til å gjennomføre lignende aksjoner her.

Gjerningspersonene etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonene

I januar ble satiremagasinet Charlie angrepet av terrorister i Paris. PST frykter at slike angrep kan gi inspirasjon til personer i Norge.

Foto: Ap

I dag la PST frem sin trusselvurdering for 2015. Også i år trekkes politisk motivert vold fra ekstreme islamister frem.

De begrunner dette med at ekstreme islamistiske miljøer fortsatt radikaliserer seg i Norge og tiltrekker seg nye tilhengere. Terrorgruppen Den islamske stat og fungerer som et samlende symbol for flere personer i disse miljøene.

Fremmedkrigere som støtter terrorgrupper i utlandet pekes også på som en grunn til at den negative trenden vil fortsette inn i 2015. Norske fremmedkrigere vil være viktige symboler og forbilder for personer i Norge.

Les også: PST: – Flere norske fremmedkrigere

Mye rekruttering på Østlandet

– Radikalisering og rekruttering er en vedvarende utfordring. Nye tilhenger trekkes mot miljøet. Vi venter at dette vil fortsette. Mye av dette foregår på det sentrale østlandsområdet, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under fremleggelsen av trusselvurderingen.

Hun understreket at radikalisering og rekruttering til voldelig ekstremisme foregår over hele landet.

– Det gjelder ikke bare ungdom med innvandrerbakgrunn. Også etnisk norske blir rekruttert. Trusselen fra fremmedkrigere vil fortsette. Vi har sagt at det i dag er 70 fremmedkrigere. Vi har grunn til å tro at det er mørketall, og at antallet kan være mye større.

Les også: PST vil undersøke sammenheng mellom Syria-farere i Belgia og Norge

PST la i dag frem sin åpne trusselvurdering for 2015.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at radikalisering og rekruttering til ekstreme islamistiske miljøer er en vedvarende utfordring i Norge.

– Ikke gi etter for frykten

I 2014 ble flere terroraksjoner i vestlige land, både avvergende og gjennomførte, iverksatt av personer som tilsynelatende sympatiserte med terrorgruppen IS. PST mener at slike hendelser vil kunne påvirke personer i Norge til å utføre lignende aksjoner her hjemme.

– Vi må ikke gi etter for den frykten som terrorister forsøker å danne. Det er viktig at ekstremisters misbruk av religion ikke blir stående uimotsagt. Her har det vært gjort mye bra og modig i året som er gått, sa Bjørnland.

Les også: Nordmann i Syria: ​ – Vi henretter voldtektsmenn, homofile og tystere

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger