Hopp til innhold

«Arbeiderpartiet har sveket landet, og prisen fikk de betale fredag»

OSLO TINGHUS (NRK.no) Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) ble mandag varetektsfengslet i åtte uker. Han må tilbringe fire av dem i fullstendig isolasjon.

Video Kjennelsen etter fengslingsmøte i terror-saken

Dommer Kim Heger leste opp kjennelsen.

Geir Lippestad på inn i fengslingsmøte

Geir Lippestad på vei inn i rettsmøtet.

Foto: Ingunn Andersen / NRK
Folk utenfor tinghuset under fengslingsmøte for Anders Behring Breivik

Mange reagerte da en bil med sotede vinduer ankom tinghuset.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Anders Behring Breivik ankommer tinghuset

Her er terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei til tinghuset.

Foto: Marius Arnesen / NRK
 • Politiet frykter to andre terrorceller

 • Tendenser til lynsjestemning utenfor tinghuset

 • Behring Breivik krevde å få stille i uniform

Den terrorsiktede nordmannen ble mandag varetektsfengslet fram til 26. september 2011.

Under fengslingsmøtet forklarte 32-åringen hvorfor han valgte å utføre attentatet.

Ifølge Behring Breivik var hovedformålet med terroraksjonen å sende «et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet størst mulig tap for å strupe rekrutteringen.»

I begjæringen til retten om å lukke dørene, oppga politiet frykt for at Behring Breivik skulle sende kodede meldinger til sine meningsfeller som hovedgrunn for å stenge publikum ute.

Nederst i saken kan du lese fakta om dagens fengslingsmøte.

Oversatt til engelsk

Under sin forklaring i retten viste Behring Breivik til kampen mot «en dekonstruksjon av norsk kultur og masseimport av muslimer».

«Jeg måtte redde Norge og Vest-Europa fra muslimsk overtakelse. Målet med attentatet var å gi et symbol til folket. Arbeiderpartiet har sveket landet og folket. Prisen for det fikk de betale i går», refererte dommer Kim Heger fraa kjennelsen under rettsmøtet.

– Retten finner det ikke nødvendig å behandle siktedes motiv nærmere, sa Heger da han leste opp kjennelsen mandag.

Den erfarne dommeren leste kjennelsen uten å nøle. Hvert avsnitt ble oversatt til engelsk av en egen tolk ved siden av tingrettsdommeren for at det store antallet utenlandske journalister skulle ha mulighet til å rapportere hjem.

Krevde å få stille i uniform

I dagene før rettsmøtet har det blit kjent at Behring Breivik ønsket å møte i retten i en hjemmelaget svart gallauniform, men da han ankom Oslo tinghus mandag hadde han på seg en vanlig rød genser.

Ifølge VG Nett ble rettsmøtet forsinket i en halvtime fordi 32-åringen stilte krav om at politiet måtte reise til hans leilighet på Skøyen før han møtte i retten og hente uniformen.

Ønsket ble avvist ved at dommer Kim Heger avsa en rettslig beslutning der han skriver «at siktede ikke skulle fremstilles i uniform fordi det ville stride mot alles verdighet, virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende», melder VG.

Frykter to andre terrorceller

Heger understreket i sin kjennelse mandag at også de øvrige bevisene styrker saken mot Behring Breivik, som nekter straffskyld for angrepene.

– Det vises til at siktede i politiforklaringer og i dagens rettsmøte har gitt forklaring som krever ytterligere etterforskning. Herunder forklaringer om ytterligere sitat «to celler i vår organisasjon». Sitat slutt. Og at slik etterforskning må gjennomføres uten at siktede har mulighet til å påvirke eller på annen måte å forstyrre denne, sa Heger.

«Brenn i helvete»

Verdens øyne var rettet mot Norge mandag formiddag, i det hundrevis av pressefolk fra hele verden forberedte seg på å dekke det historiske fengslingsmøtet.

Horder av journalister og andre sto samlet i store grupper foran og bak Oslo tingrett, som ligger bare meter fra terroråstedet i Oslo sentrum.

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik ankom tinghuset i en mørk bil med sotede vinduer. Folkmengden banket på bilen og ropte «din jævel» til Behring Breivik, som ble ført til rettssalen gjennom en underjordisk gang.

Også noen av journalistene som var samlet utenfor døren til rettssalen i 8. etasje viste tegn til sinne da Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad forsøkte å komme seg inn i salen:

– Hvordan kan du forsvare en sånn jævel, ropte en av reporterne.

– Du kan si til din klient at han kan brenne i helvete, sa en annen.

I forkant av rettsmøtet ble tinghuset gjennomsøkt av bombehunder - og mens fengslingsmøtet pågikk i byggets øverste etasje bak lukkede dører sirklet et helikopter over den store murbygningen.

Oslo tinghus for fengslingsmøte til andres behring breivik

Garasjeporten i Oslo tinghus er strengt bevoktet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Kø inn til rettsmøtet før fengslingsmøtet til Anders Behring Breivik

Kø inn til rettsalen hvor fengslingsmøtet holdes.

Foto: Ingunn Andersen
Kaos før fengslingsmøte

Et massivt pressekorps har møtt opp utenfor Oslo tinghus.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Da klokken slo 12.00, og reporterne utenfor rettssalen fortsatt ventet utenfor salen, ble det markert ett minutts stillhet for å minnes ofrene etter Behring Breiviks grusomme terrorhandlinger.

Fakta om fengslingsmøtet mandag

 • Tingrettsdommer Kim Heger ledet mandagens fengslingsmøte.
 • Forsvarer for Anders Behring Breivik er Geir Lippestad.
 • Christian Hatlo var jurist fra politiets side under mandagens fengslingsmøte.
 • Møtet ble holdt for lukkede dører. I tingrettens begrunnelse heter det «det vises til at det foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon».
 • Behring Breivik er siktet i henhold til straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger. Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel.
 • 32-åringen kan også bli dømt til forvaring.
 • Forvaring kan føre til fengsel livet ut, på grunn av at den opprinnelige dommen kan bli forlenget et uavgrenset antall ganger.
 • Anders Behring Breivik har erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld.
 • Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene.
 • Det kan ta inntil et over før saken blir behandlet i retten.
 • På nettstedet Facebook hadde gruppen «Steng dørene for morderen på mandag» vokst med 44.000 medlemmer siden søndag kveld. Gruppen telte over 65.000 medlemmer da fengslingsmøtet startet.
Video Terrorsiktede på vei til fengslingsmøte

SE VIDEO: Anders Behring Breivik på vei til tinghuset.Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger