Hopp til innhold

PST avviser at de registrerer medlemmer av politiske partier

– Det er ikke på noe tidspunkt vært kartlegging av politiske miljøer. Vi har derfor heller ikke registrert medlemslister, slår PST fast.

Christian Høibø USA-ambassade

Christian Høibø fortalte i Brennpunkt hvordan han infiltrerte Blitz og venstrevridde organisasjoner. Ifølge Høibø kopierte han medlemslister for PST, noe de avviser.

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

Tore Risberget

Tore Risberget i PST.

Foto: PST

I går fortalte NRK Brennpunkt om Christian Høibø, som har arbeidet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i over ti år. Han infiltrerte og overvåket organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk.

Høibø forteller til Brennpunkt at han kopierte medlemslister og abonnementsoversikter, og gjorde seg til venns med enkeltpersoner som PST ønsket å vite mer om.

PST har ikke lov til å samle inn slik informasjon om medlemmer og abonnenter.

– Ute etter det voldelige aspektet

– Vi har ikke registrert medlemslister eller noe slikt. Vi har heller ikke fått tilsendt medlemslister eller etterspurt slike lister, sier avdelingsdirektør i PST Tore Risberget til NRK.

– Hvorfor er mennesker i miljøene Høibø har vært i interessante for PST?

– Det kommer tydelig frem i Brennpunkt-dokumentaren. Det er det voldelige aspektet vi er ute etter, og det er det forebyggende som er fokuset vårt. Det handler også om å understøtte politiet, slik at de kan disponere politiressursene på en god måte, sier Risberget.

– Vil forebygge hendelser

– Har dere bevis for at det finnes voldselementer i disse gruppene?

– Det kommer frem i programmet. Vi overvåker ikke, men vi får mye informasjon om miljøene fra tid til annen. Da er det voldelige aspektet vi er ute etter.

– Vi overvåker høyresiden, og vi overvåker mange miljøer, sier Risberget.

– Hva gjør Internasjonale sosialister og Blitz interessante?

– Det kommer frem i dokumentaren at dette ligger noe tilbake i tid, hvor det var snakk om voldelige demonstrasjoner og også snakk om bruk av våpen.

– Vi jobber for å forebygge voldelige hendelser. Ambassader kunne rammes, og de som skulle beskytte ambassader kunne rammes, sier Risberget.

Lund stiller spørsmål ved PSTs informantbruk

Ketil Lund avdekket som leder av Lundkommisjonen fra 1994 til 1996 at de hemmelige tjenestene hadde bedrevet storstilt og ulovlig overvåkning av venstresiden i Norge.

Han er overrasket over det som kom frem i Brennpunkt-dokumentaren. Lund tror ikke PST har grunnlag til å få informasjon fra infiltratører på bakgrunn av hva slags trussel enkeltpersoner i det venstreradikale miljøet representerer.

Ketil Lund

Ketil Lund er tidligere leder av Lundkommisjonen.

Foto: NRK

– Det er vanskelig for meg å se at det har foreligget noe grunnlag for at Blitz og disse internasjonale sosialistene hadde en virksomhet som utfordret nettopp de interesser som PST er satt til å beskytte, sier Lund til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ