Hopp til innhold

Mener PST bør følge med på Blitz

– Villighet til bruk av vold gjør at PST ikke bare har interesse av, men også plikt, til å følge med på Blitz, sier Kjetil Stormark om PST-saken. Han er på ingen måte opprørt over at PST bruker en informant.

"Da terroren rammet Norge"

Kjetil Stormark mener det er all grunn til å følge med på anarkistmiljøene i Europa.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Per Sandberg

Leder i Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), er verken overrasket eller negativ til at PST infiltrerer politiske organisasjoner for å skape sikkerhet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg blir på ingen måte opprørt over at PST skaffer seg en informant, sier journalist og forfatter Kjetil Stormark, som har fulgt de hemmelige tjenestene tett i mange år.

Han mener det er helt legitimt at PST følger med på miljøer som Blitz og Internasjonale Sosialister.

I går avslørte NRK Brennpunkt at Christian Høibø i ti år har arbeidet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å overvåke organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk.

Kjetil Lund er overrasket

– Villighet til bruk av vold som virkemiddel i politisk aktivisme gjør at PST ikke bare har interesse av, men også plikt til å følge med. Det har vært mange voldelige demonstrasjoner ved den amerikanske ambassaden. PST har også ansvar for å følge med på sikkerhetstrusler mot andre lands utenriksstasjoner i Norge, sier Stormark til Politisk Kvarter.

Ketil Lund ledet på midten av 90-tallet kommisjonen som avdekket at de hemmelige tjenestene hadde drevet ulovlig overvåkning av venstresiden i Norge.

Lund er overrasket over det som kommer frem i Brennpunkt-dokumentaren.

– Det er vanskelig for meg å se at det har foreligget noe grunnlag for at Blitz og disse internasjonale sosialistene hadde en virksomhet som utfordret nettopp de interesser som PST er satt til å beskytte, sier Lund til NRK.

– Bør følge med på anarkister

Kjetil Stormark mener det er all grunn til å følge med på anarkistmiljøene i Europa.

– PST har plikt til å følge med på politiske miljøer med hang til bruk av vold. De norske miljøene har også kontakt med internasjonale anarkistiske miljøer som vi har sett at har brukt ekstreme virkemidler i demonstrasjoner, sier Stormark.

Han oppfordrer alle til å ha is i magen så lenge man fortsatt ikke kjenner hele saken.

– Vi vet for eksempel ikke hvordan PST har håndtert medlemslister og abonnementsregistre. Jeg er ikke enig med Kjetil Lund i at dette nødvendigvis er uberettiget, sier Stormark.

– PST har hindret vold

Han mener det er naturlig å stille spørsmål rundt den politiske konteksten til organisasjonene man følger.

– Spørsmålet er om PST har gått for langt og drevet politisk kartlegging. Har de gjort det, er det en skandale. Men det er ikke sikkert det er tilfelle her, presiserer Stormark.

Også leder i justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), ser gode grunner til at PST bør infiltrere og overvåke Internasjonale Sosialister og Blitz.

– Ja, det er greit at man har informasjon om hva disse miljø opererer med, når man ser aktivitet som fører til vold. Vi vet også at PST har hindret slik aktivitet, sier Sandberg til Politisk Kvarter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ