NRK Meny
Normal

Skremmes til taushet med svart magi

Offer for menneskehandel skremmes med voodoo, og tør derfor ikke snakke med politiet. «Osaremen» fra Nigeria mener prester kan hjelpe de prostituerte.

Prostitusjon i Bergen sentrum

Voodo er den viktigste årsaken til at offer for menneskehandel ikke tør å fortelle noe til politiet, sier «Osaremen» fra Nigeria.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

– Når folk kommer hit, tar de dem med til voodoo-presten, som forteller dem at hvis de sier noe til politiet, så kommer de til å dø! Folk er overtroiske selv om de er kristne! Selv hadde jeg mareritt om dette. Voodoo er den viktigste årsaken til at folk ikke tør å fortelle noe til politiet, hevder «Osaremen».

«Osaremen» er fra Nigeria, og ble lokket til Europa for å jobbe som barnepasser og frisør. Ved ankomsten til Norge ble hun fratatt sine ID-papirer, bedt om å kle seg i utfordrende klær og trekke på gata.

– Kvinnen som hadde ordnet med reisen min til Norge, sa jeg måtte jobbe for å dekke utgiftene hun hadde hatt for å få meg hit. Hvis jeg ikke tjente 30.000 kroner i uka, ble jeg slått og tvunget til å sove naken på et kaldt toalettgulv, forteller den unge jenta. I dag lever hun i sikkerhet, men tør ikke stå frem med navn og bilde.

– Send prester på gata

Knut Smedsrud

Knut Smedsrud bekrefter at mange ofre for menneskehandel i Norge skremmes med voodoo.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

«Osaremen» forteller at mange ikke tør å snakke med politiet eller å vitne mot bakmenn i en rettssak fordi de opplever trusler mot seg selv, men også mot familien som er igjen i hjemlandet.

– I tillegg skremmes mange med voodoo (svart magi), forteller hun.

Hun mener politi og myndigheter må bli mer offensive i arbeidet med å identifisere og bistå ofre for menneskehandel.

– Kom dere ut av kontorene, og oppsøk de som er på gata. Få tør å oppsøke politiet, da havner de i trøbbel med menneskehandlerne. Og hvorfor ikke sende prester ut på gata? spør hun. Mange fra Nigeria er kristne, samtidig som de har dårlig erfaring med politiet i sitt eget hjemland, sier «Osaremen».

– Mye frykt og overtro

Problemet med å få fornærmede til å forklare seg i saker om menneskehandel blir bekreftet av Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

– Ofte er det utlendinger som er involvert, så sakene løses ofte med en utvisning, eller en straff i forhold til utlendingsloven, men det er klart at dette er saker som er veldig vanskelig å etterforskem, sier Smedsrud.

– Ikke minst så er man avhengig av å ha fornærmede til å avgi forklaringer. Her er det store kulturforskjeller, mye frykt, mye overtro og vanskelig å få folk til å forklare seg i retten. Det er et stort problem, avslutter Knut Smedsrud.

Var slave på gata

Tiden som prostituert, alene i Norge uten id-papirer, var forferdelig, forteller «Osaremen».

– Jeg var en slave på gata her i Norge. Jeg var forbannet på politiet som ikke stoppet meg og spurte hvem jeg var. Da de til slutt gjorde det, forsøkte jeg å fortelle dem at jeg var fra et annet afrikansk land, og at jeg jobbet for meg selv. Løgner som halliken min hadde bedt meg si hvis jeg ble stoppet. Men til slutt ble jeg tvunget til å fortelle sannheten om hvem jeg var, sier «Osaremen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger