Hopp til innhold

Politisk støtte for Syria-milliard

Det er stor politisk vilje på Stortinget for å støtte Arbeiderpartiets forslag om å gi en ekstra milliard for å hjelpe flyktninger i Syria.

Syrisk barn gråter etter angrep

SIVILE RAMMES: Over to millioner syrere har flyktet fra landet. De som er igjen rammes av krigshandlingene. Disse to barna i Aleppo gråter etter det opprørerne hevder var et angrep fra styrker lojale mot president Bashar Al-Assad.

Foto: JALAL AL-MAMO / Reuters

– Verdenssamfunnet må stille opp mer. Også Norge må være forberedt på å bidra mer, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen.

– Moralsk rett å hjelpe

I sin 1. mai tale i går tok Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre til orde for en stor humanitær ekstrabevilgning til Syria på hele én milliard kroner. Det er mye penger i et revidert nasjonalbudsjett, og det Høyre-styrte Utenriksdepartementet vil foreløpig ikke si noe om beløpet. Men Pedersen er klar på at han støtter Støres analyse om at Syria har et akutt behov for bistand.

– Hva som kommer i revidert nasjonalbudsjett får man vite når det legges fram om knappe to uker. Men viljen til å stille opp for Syria er stor, for hjelpebehovet der er helt enormt, sier Pedersen (H).

Dersom Høyre/Frp regjeringen velger å gjøre som Støre foreslår, vil de møte velvilje på Stortinget.

– Det er en voldsom katastrofe, og hvis vi kan bidra til å avhjelpe litt, så er det moralsk rett, og det vil vi støtte, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Venstre foreslo det først

Også regjeringens støttepartier KrF og Venstre er positive.

Abid Raja (V) har allerede tatt til orde for at det reviderte budsjettet fra Høyre/Frp-regjeringen bør inneholde en ekstra milliard til Syria.

Syriske flyktninger i Tyrkia

FLYKTER: Millioner har flyktet fra krigen i Syria. Over én million syrere, som denne familien, har endt opp i Tyrkia.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Jeg mener den milliarden bør komme på toppen av de ordinære bistandsmidlene Norge gir, sier han til NRK.

Lederen i finanskomiteen på Stortinget, Kristelig folkepartis Hans Olav Syversen, vil ikke være konkret når det gjelder summer, men bekrefter at KrF jobber for store ekstramidler til Syria.

– Det er helt klart. Vi er opptatt av å samle så mye støtte bak hjelpen til Syrias flyktninger som mulig.

Vold, frykt og kornkrise

Krigen i Syria har pågått siden 2012, da det politiske opprøret mot Baath-regimet vinteren 2011 utviklet seg fra folkelig protest til militær motstand og krigshandlinger.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights har antall drepte i borgerkrigen oversteget 140.000.

Tallene, som ikke er bekreftet av uavhengige kilder, viser at over 70.000 av de drepte er sivile.

FN opplyser at 2,5 millioner syrere har flyktet fra landet, og ytterligere 6,5 millioner er på flukt inne i Syria.

Forsøkene på forhandlinger med hjelp fra USA og Russland har stoppet helt opp. Sjansene for at de skal finne sammen igjen ser dårlige ut nå som forholdet mellom stormaktene er på frysepunktet på grunn av krisen i Ukraina.

Flere store internasjonale hjelpeorganisasjoner hevder verdenssamfunnet har sviktet Syria. Nå truer også den verste kornkrisen på 40 år. Kombinasjonen av lite nedbør, ødelagte vannledninger og folk som fordrives gjør at landbruket rammes hardt.

– Folk blir fordrevet fra gårdene sine, så de får ikke dyrket marken. Dette gir en ond sirkel for et land som tidligere har vært selvforsynt med mat. De må dermed stadig ha mer nødhjelp, sa Røde Kors-president Sven Mollekleiv til NRK i slutten av april.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger