– Systematiske henrettelser i Syria

En ny rapport anklager syriske myndigheter for å stå bak systematisk tortur og minst 11.000 henrettelser siden borgerkrigen startet.

Kamper i Aleppo

Borgerkrigen i Syria pågår fortsatt for fullt. Her fra Aleppo.

Foto: STRINGER / Reuters

Rapporten er skrevet av de tre advokatene Desmond de Silva, Geoffrey Nice og David Crane, som som tidligere har vært med på å ta ut tiltaler mot blant andre Slobodan Milosevic og Charles Taylor.

De har gransket flere tusen dokumenter og bilder som dokumenterer dødsfall blant sikkerhetsstyrkenes fanger i tidsrommet mars 2011 til august 2013.

De fleste ofrene var unge menn, og ifølge rapporten viste alle tegn til å ha blitt torturert før de døde. Mange var avmagret og blodige, noen manglet øynene og andre viste tegn på kvelning, elektriske støt og slag, heter det.

Til sammen skal rundt 11.000 fanger ha blitt «torturert, likvidert og trolig kassert».

FN og diverse menneskerettsorganisasjoner har dokumentert grov voldsbruk på begge sider av konflikten tidligere, men den nye rapporten hevder å være langt mer detaljert og omfattende, skriver The Guardian, som har publisert hele rapporten.

Les også: FN: Begge sider i Syria har begått massakre
Les også: Ny rapport fra Syria avdekker henrettelser og tortur av barn

– Smuglet ut 55.000 bilder

Bashar al-Assad

Syrias president Bashar al-Assad har hele tiden nektet for å stå bak tortur og henrettelser.

Foto: JOSEPH EID / NTB Scanpix

Hovedkilden i rapporten er en tidligere militærpolitimann som skal ha hatt som jobb å ta bilder av døde fanger.

Da han flyktet fra Syria, smuglet han ut rundt 55.000 bilder.

Han skal ikke ha vært vitne til noen av henrettelsene, men tok bildene slik at dødsattester kunne skrives ut uten å hente inn familiemedlemmer for å identifisere dem.

Likene skal ha blitt sendt innom et militærsykehus for å gi inntrykk av at fangene døde der. Etter fotograferingen skal de ha blitt begravet i ødemarken.

Familiene skal ha fått beskjed om at slektningene deres døde av hjerteinfarkt eller pusteproblemer, ifølge rapporten.

De tre ekspertene på krigsforbrytelser skriver at de mener bildematerialet er troverdig etter å ha intervjuet mannen og gransket fotografiene i ti dager.

– Kan siktes for krigsforbrytelser

Forfatterne mener bildematerialet er et klart bevis på at Syrias president Bashar al-Assad står bak systematiske henrettelser på et «industrielt nivå», og at man nå har grunnlag for å sikte syriske tjenestemenn for krigsforbrytelser.

– Nå har vi direkte bevis på hva som har skjedd med minst 11.000 mennesker som har forsvunnet. Vi har nummererte bilder som passer med tilsvarende dokumenter, og personen som tok disse bildene, sier forfatter David Crane.

Bildene ble smuglet ut via Den syriske nasjonalbevegelsen, som støttes av Qatar.

Rapporten er også skrevet på oppdrag fra en gruppe advokater som jobber på vegne av Qatar, og ble frigitt dagen før fredssamtalene innledes i sveitsiske Montreux.

Les også: Ban Ki-moon har invitert Iran til Syria-konferanse

Rapporten er sendt til FN, flere regjeringer og menneskerettighetsgrupper.

Syria-konferanse i Montreux

Konferansesenteret i Montreux står klart til nye fredssamtaler.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt