Hopp til innhold

Krigsherjede Syria kan rammes av den verste kornkrisen på 40 år

Lite nedbør, ødelagte vannledninger og folk som fordrives gjør at landbruket rammes hardt. – Jeg frykter krisen om ikke det internasjonale samfunnet gjør mer, sier presidenten i Røde Kors, som akkurat var i Syria.

SYRIA-CRISIS Farmers plant wheat in eastern al-Ghouta, near Damascus

Bønder sår hvete øst i området al-Ghouta, nær Damaskus, 26. desember, 2013

Foto: STRINGER / Reuters

Krig og tørke har lammet Syrias hveteproduksjon, og eksperter spår nå at produksjonen kan falle til rundt en tredjedel av det de produserte før krigen.

I verste fall blir det den dårligste kornhøsten på 40 år.

Agronomer, kornhandlere og syriske bønder som nyhetsbyrået Reuters har snakket med ga dem et avlingsanslag som i beste fall spenner fra en million tonn til 1,7 millioner.

Før krigen produserte Syria rundt 3,5 millioner tonn hvete i gjennomsnitt per år. Sist hvetehøsten ikke ga mer enn 1 million tonn var 1973, selv om katastrofal tørke nesten presset avlingene ned på dette nivået i 1989 og 2008.

Dette er en enda mer pessimistisk antagelse enn det FNs matvareprogram (WPF) varslet tidligere denne måneden.

Røde Kors advarer

Presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv, frykter krisen vil bli enda verre om ikke verdenssamfunnet gjør mer for å stoppe krigshandlingene, og for å få i gang landbruket igjen.

– Meldingen fra FNs matvareprogram (WPF) om faren for kornkrise understreker bare det jeg selv var vitne til i Syria, sier Mollekleiv.

Mollekleiv sier årsakene til at kornhøsten blir så dårlig er mange.

Mangel på nedbør, ødeleggelser av vannledninger og strømnett er noen av dem. Andre grunner er at drivstoff har blitt for dyrt til at bøndene har råd til å drive pumpene som kan hente opp grunnvann til vanning av åkrene.

– Folk blir også fordrevet fra gårdene sine, så de får ikke dyrket marken. Dette gir en ond sirkel for et land som tidligere har vært selvforsynt med mat. De må dermed stadig ha mer nødhjelp, sier han.

Vinteravlingene rammet

FN følger situasjonen svært tett, og jobber kontinuerlig for å få sendt mer nødhjelp både til flykningeleirene og inn i Syria.

Kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, Truls Brekke opplyser at årets første avling, vinterhvete og bygg, som skal høstes i mai blir betydelig redusert.

– Et land som allerede er i oppløsning rammes ekstra hardt. Sikkerhetssituasjonen gjør det dessuten svært vanskelig å få distribuert nødhjelpen i Syria, sier han.

– Mangler penger

Samtidig øker prisene i nabolandene fordi etterspørselen øker i takt med antall flyktninger. Dette fører til at maten blir dyrere også i de landene flyktningene reiser til.

–UNICEF, som har et delegert ansvar fra FN for ernæring i kriseområder, følger situasjonen nøye i hele området. Men dette arbeidet er dessverre alvorlig underfinansiert. Når kornhøsten nå ser ut til å feile, gjør det oss svært bekymret, sier Brekke.

Damaskus

Røde Kors-president Sven Mollekleiv på Røde Kors sitt hoveddistribusjonssenter for mat i Damaskus, Syria, 14. april 2014.

Foto: MØRTVEDT, Mari Aftret/Røde Kors

LES OGSÅ: – Målrettet bruk av sivile i krigføringen

Duger kun som beiteområde

Yusef Abu Ahmed, en bonde i Atma, en nordlig landsby i nærheten av den tyrkiske grensen, sier til nyhetsbyrået Reuters at lengden på hveteaksene nå er om lag 20 centimeter sammenlignet med 80 centimeter i normale år.

– Våre hveteåkre vil ende opp med å bli brukt til beitemarker på grunn av at det har regnet så lite denne sesongen, sier Ibrahim al-Sheikh, en 36 år gammel bonde på slettene i Halazoun, i det opprørerstyrte nordvestlige Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt