Hopp til innhold

Politiets asyltabbe legger press på regjeringen

KrF og Venstre øker presset på justisminister Anders Anundsen. I et felles brev krever de fortgang i forhandlingene om et nytt regelverk for lengeværende asylbarn.

Anders Anundsen

PRESSES: Anders Anundsen sier de jobber på spreng med en ny forskrift om asylbarn. – Jobb fortere, er beskjeden fra KrF og Venstre.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Tirsdag sto justisministeren skolerett og beklaget i Stortinget. Onsdag ble statsministeren grillet i spørretimen. I dag har KrF og Venstre sendt et brev til justisministeren der de krever fortgang i asylforhandlingene, opplyser kilder til NRK.

Målet er å oppfylle løftene fra samarbeidsavtalen om å liberaliserer reglene slik at det blir lettere for asylbarn som har bodd lenge i Norge å få opphold.

Spørsmålet har lenge vært et betent stridspunkt mellom støttepartiene og regjeringen. Denne uken toppet det seg da Bergens Tidende avslørte at regjeringens ordre om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt ved utsendelser, aldri nådde fram til Politiets utlendingsenhet.

Både Venstre og KrF krevde onsdag at avsløringene måtte føre til at alle tvangsreturer av asylsøkere med barn ble satt på vent til et nytt regelverk er på plass. Også biskopene ba regjeringen sette alle sakene i bero.

Men verken justisministeren eller statsministeren har planer om å stanse returene. De viser til at alle som sendes ut, oppholder seg ulovlig i landet og plikter å forlate riket. KrF og Venstre, på sin side, frykter at politiets informasjonsglipp kan ha ført til at barn som ville ha blitt «reddet» av det nye regelverket, er blitt sendt ut.

Til det svarer Anundsen at det det gamle regelverket uansett må følges fram til et nytt regelverk er på plass.

Anundsen og Hareide i Politisk kvarter:

Politisk kvarter

IKKE ENIGE: – Vi vil ikke ta initiativ til å stanse returene, sa Anders Anundsen i Politisk kvarter onsdag. Programleder Cecilie Roang Bostad.

KrF og Venstre er utålmodige

Men forskriftsendringen som skal sørge for at barnas beste tillegges større vekt har latt vente på seg. Høringsrunden avdekket at det opprinnelige forslaget ikke ville føre til en reell liberalisering. Siden den gang har regjeringen og KrF og Venstre forhandlet om saken.

Det er ikke gitt noen signaler om å prioritere lengeværende barn for å kunne sende dem raskere ut i påvente av nytt regelverk. Det ville vært uakseptabelt i lys av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre.

Anders Anundsen / Trontaledebatten 7.10.14

Kilder i Venstre og KrF sier til NRK at det ikke er tvil om at kontroversene rundt returinstruksen bidrar til å legge press på regjeringen.

I Stortingets spørretime onsdag ba både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Hans Olav Syversen statsministeren om å forplikte seg til en tidsfrist.

– Innen 14 dager må forhandlingene om en ny forskrift om lengeværende asylbarn være avsluttet, krevde Syversen.

Statsminister Erna Solberg (H) sa at de håpte på en løsning før jul, men hun ville ikke forplikte seg til en klar frist.

– Vi må være sikre på at vi treffer planken på dette. Dette er vanskelig jus der vi skal ta mer hensyn til barns beste, uten at det blir en åpen låvedør, sa hun fra Stortingets talerstol.

Etter det NRK forstår har Justisdepartementet tidligere kalt inn Venstre og KrF til et møte onsdag om én uke. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) vil ikke svare på om brevet fra KrF og Venstre fører til at møtet blir fremskyndet.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier han til NRK.

Anundsen kan bli kalt inn på teppet

Instruksen fra regjeringen er formelt sett ikke en del av asylavtalen med KrF og Venstre.

Men justisminister Anders Anundsen (Frp) har flere ganger forsikret Stortinget generelt, og avtalepartnerne spesielt, om at politiske føringer i tråd med den asylpolitiske avtalen er kommunisert ut i politisystemet. Dermed kan det stilles spørsmål ved om Anundsen har feilinformert Stortinget, skriver NTB.

Torsdag ettermiddag diskuterte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité saken.

Der ble de enige om å sende et brev til justisministeren der de ber om en redegjørelse om hva som har skjedd.

– Vi vil også se på om instruksene han har gitt var klare nok, sier Venstres Abid Raja.

I tildelingsbrevet fra de rødgrønne sto det at «saker som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse skal prioriteres». Høyre/Frp-regjeringen fjernet denne formuleringen, men presiserte samtidig at «saker som omfatter barn skal prioriteres».

AKTUELT NÅ