Politiet: – Vi er levende skyteskiver utenfor Stortinget

Oslo politiforening mener politiet er levende skyteskiver utenfor Stortinget, og at det er umulig å beskytte Stortinget når de ikke får bære våpen inne på tinget.

Bevæpnet politi utenfor Stortinget

STÅR UTENFOR: To politibetjenter holder vakt utenfor Stortinget onsdag formiddag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Fungerende leder i Oslo politiforening, Eirik B. Wilmann

REAGERER: Fungerende leder i Oslo politiforening, Eirik B. Wilmann, er svært kritisk til at politiet ikke kan være innenfor Stortingets vegger.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Hvorfor i alle dager står de foran Stortinget, som skyteskiver på en åpen plass? I en tid hvor nettopp politiet er utpekt som terrormål nummer en?

Denne bekymringen kommer fra fungerende leder i Oslo politiforening, Eirik B. Wilmann.

Politiforeningen holdt onsdag ettermiddag årsmøte på Politihuset på Grønland i Oslo. Blant tilhørerne var justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Jeg synes dette er en tøff uttalelse, men det er helt avgjørende å ivareta tjenestemenns sikkerhet når de er på jobb. De konkrete vurderingene rundt sikkerheten er et anliggende for Oslo politidistrikt og Stortinget i fellesskap, sier Anundsen til NRK.

Fungerende leder Eirik B. Wilmann, er svært kritisk til at politiet står utenfor Stortinget, og ikke innenfor døren.

REAGERER: Fungerende leder i Oslo politiforening, Eirik B. Wilmann, er svært kritisk til at politiet ikke kan være innenfor Stortingets vegger.

Vil innenfor dørene

De bevæpnede politibetjentene står ute på Løvebakken så lenge inngangsdøren er åpen, det vil si i tidsrommet 07.00-22.00, med unntak av fredag da tjenesten avsluttes klokken 20.00.

Politiforeningen mener de bevæpnede vaktene er nødt til å være inne på Stortinget. Ikke først og fremst for å beskytte politifolkene, men for at de skal klare å sikre Stortinget.

– Dere skulle selvfølgelig ha stått inne i bygningen, slik at dere kunne følge med på en seks kvadratmeter stor døråpning. Ikke utenfor, hvor dere har hundrevis av kvadratmeter åpen plass, et hav av folk, en mengde biler å følge med på, i regn og kulde. At dere finner dere i at «Stortingets integritet» og «folkevalgtes ubehag med våpen» skal veie tyngre enn taktiske vurderinger og egensikkerhet er meg en gåte, sier Wilmann.

– Det er vurderinger som ikke statsråden kan blande seg inn i. Det er Oslo politidistrikt og Stortinget som i fellesskap avgjør dette, kommenterer Anundsen til politiets ønsker om å stå innenfor Stortingets dører.

Anundsen forteller om vurderingene rundt sikkerheten på Stortinget

– VIKTIG: Justisminister Anders Anundsen sier det var en tøff uttalelse politiforeningen kom med.

Politileder støtter de ansatte

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt sier han i stor grad støtter politiforeningens vurderinger.

– Vi er enige om hvordan vi bør løse dette på en mest hensiktsmessig måte. Vi har sendt vår innstilling til politidirektoratet (POD), som tar dette videre med Stortinget. Vi opplever ingen motvilje hos POD, sier Fredriksen til NRK.

Han påpeker at det er flere sikkerhetstiltak ved Stortinget utover den synlige tilstedeværelsen av to bevæpnede politibetjenter på utsiden.

SV-politiker: – Krenker parlamentets integritet

Flere stortingspolitikere har reagert sterkt på væpnet politi inne på Stortinget.

I slutten av januar sendte SV-representanten Torgeir Knag Fylkesnes brev til stortingspresident Olemic Thommassen (H) og ba ham gripe inn mot at tjenestemennene kan ta seg fritt inn i stortingsbygningen med våpen.

– Det er en generell irritasjon på Stortinget over at politifolk kommer inn med våpen. Jeg møter dem i køen til kaffemaskinen innenfor lobbyen. Nå er vi inne i den fjerde måneden med midlertidig bevæpning av politiet, og det er høyst uklart hvor lenge dette vil vare. Dette krenker parlamentets integritet. Personlig synes jeg situasjonen er komisk på en litt ekkel måte, uttalte SV-representanten til VG.

Også Høyre-toppen Michael Tetzschner reagerer kraftig.

– Hittil har vi akseptert at politiet har etablert væpnet vakthold på utsiden av Stortinget. For meg går det en prinsipiell grense ved Stortingets inngang, og den bør ikke overtreders uten at Stortinget har samtykket i væpnet politi inne i bygningen, sa Michael Tetzschner til VG.

– Ikke innvendig væpnet sikring

Stortingspresident Olemic Thommessen svarer i et brev til Fylkesnes at tiltaket er iverksatt som et midlertidig tiltak i påvente av ombygging og bedre sikring av Løvebakken som etter planen skal skje innen utgangen av 2015.

Han skriver dette om at politifolkene kommer innendørs med våpen.

«Tjenesten utføres av uniformert personell med ett- og tohåndsvåpen med tilhørende grunnutrustning i verneutstyr. Imidlertid er varighet pr. dag så vidt lang at det er hensiktsmessig å kunne tilby dem som har tjeneste varm drikke og tilgang til toaletter. Det betyr imidlertid ikke at tjenestemennene har innvendig væpnet sikring av Stortinget.»

Stortingspresident Olemic Thommesen henviser til sikkerhetssjef Berit Michelet å kommentere kritikken fra politiforeningen.

– Når politiet blir anmodet eller er i en dialog om at de skal sikre et objekt, er det de som må vurdere hvordan det tiltaket skal utformes, sier Michelet.

– Har politiet bedt dere om å få stå inne ved denne sikringen?

– Den dialogen vi har hatt med Oslo politidistrikt er utvendig sikring, sier Michelet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger