Hopp til innhold

Væpnet politi på Stortinget? - Storm i et vannglass

At væpnede politifolk henter seg en kopp kaffe inne på Stortinget er ikke mye å bry seg om, mener Stein Erik Lauvås fra Østfold Ap. Han får støtte fra flere på Østfoldbenken.

Wiborg, Lauvås, Schou og Stenbæk

Væpnet politi utenfor (og til tider på kaffejakt inne på) Stortinget er ikke noe å bråke over, mener Østfoldbenkens utvalgte Erlend Wiborg (Frp), Stein Erik Lauvås (A) og Ingjerd Schou (H).

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Det har kommet reaksjoner på at væpnete tjenestemenn har vært inne på Stortinget, noe som førte til reaksjoner fra politiet selv. "husk på at de er her for å passe på dere, og vi er villige til å ofre livet for det, er essensen i politiets svar.

Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås sa folk bør ta det hele med fatning, da saken ble diskutert i politikerpanelet i NRK Østfolds ettermiddagssending i dag.

Les mer:

Politiet skal vokte Stortinget med maskinpistoler

Politiet skal fortsatt bære våpen

– Vet du hva? Dette syns jeg er en storm i et vannglass.

– Det er mulig jeg tar lett på det, men at de bærer med seg pistolen inn for å hente kaffe til seg og kollegaer, det syns jeg de skal få lov til uten at vi skal bruke lang tid på det, sa Lauvås.

Høyres Ingjerd Schou sier hun lar politiet gjøre de vurderingene av Stortingets sikkerhet som politiet er ment å gjøre. Men hele bildet gjør at potensiell terrorfare kommer tettere innpå Stortingets 4. visepresident.

– Når jeg leder møter så blir jeg også mer årvåken for bevegelser på galleriet, for eksempel. Jeg håper ikke dette fører til at vi mister tilliten og åpenheten mellom hverandre, men naiviteten min er nok redusert, sier Schou.

– Må ikke være overdrevet naive

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg foretrekker væpnet sikring av Stortinget foran det han kaller overdreven naivitet.

– Vi må ta inn over oss at Norge er i en helt annen trusselsituasjon enn tidligere. Spesielt Stortinget er et symboltungt sted. Det bør være en selvfølge at et av de største terrormålene i Norge har bevæpnede vakter, som ivaretar sikkerheten til demokratiets høyborg.

– Og ikke bare til representanter og regjeringsmedlemmer, men også alle besøkende på Stortinget, presiserer Wiborg.

Manglende Stortingsdebatt om væpning

Selve debatten rundt politiets bevæpning er langt viktigere, mener Stein Erik Lauvås. Siden i høst har politiet vært væpnet, som en midlertidig ordning innført av regjeringen. Foreløpig sluttdato for bevæpningen er 15. februar, altså denne helgen.

– Nå må vi bli enige om politiet skal være permanent bevæpnet eller ikke, mener Lauvås.