Hopp til innhold

Politiet om Lørenskog-siktede: – Sannsynlig at han har en rolle

Mannen i 30-årene er siktet nummer tre etter forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Han kan knyttes til kryptosporet, mener politiet.

Anne-Elisabeth Hagen innfelt i et fasadebilde av huset i Sloraveien på Lørenskog

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen innfelt i et fasadebilde av huset i Sloraveien på Lørenskog, der hun forsvant 31. oktober for nesten fire år siden.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN

Politiet svarer nå på hvordan de knytter han til etterforskningen. Etter det NRK får opplyst ble mannen siktet i saken allerede i maimåned.

– Summen av opplysninger gjør at vi mener det er sannsynlig at han har en rolle. Det ga foranledning til å utføre etterforskningsskitt mot han. Og det gjør at han får status som siktet, sier politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye i Øst politidistrikt.

Hvor sentral rolle mener dere han har hatt?

Vi er i en fase der vi søker å kartlegge om han har hatt en rolle, og vi er i dialog med forsvarer for å få et avhør av ham. Slik at den rollen kanskje kan avklares gjennom blant annet et avhør, sier Reinholdt-Østbye.

Politiet vil ikke kommentere hva slags etterforskningsskritt de har gjennomført opp mot den siktede.

Det er snart fire år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018. Den nye siktelsen er den tredje i etterforskningen.

Bilde politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye. Han er iført en grå dress.

Politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye.

Foto: Kristine Sterud

Fra før er Anne Elisabeth Hagens ektemann, Tom Hagen, og den såkalte «kryptomannen» siktet for drap eller medvirkning til drap i saken.

«Kryptomannens» siktelse ble endret til å gjelde medvirkning til grov frihetsberøvelse. Begge nekter straffskyld.

Stjålet pass

Den tredje kjente siktelsen i saken dreier seg om et stjålet pass, får NRK opplyst.

Mannen i 30-årene har vært under etterforskning av Økokrim i forbindelse med en omfattende helerisak.

I forbindelse med denne saken kom Økokrim over det stjålne passet til sørlendingen Ole Henrik Golf. Dette passet har vært et sentralt spor i Lørenskog-saken. Det var VG som først omtalte dette.

Politiet ber om tips i forbindelse med en stjålet identitet som ble brukt i Lørenskog-saken.

STJÅLET: Den siktede mannen skal ha vært i besittelse av dette passet, får NRK opplyst. Politiet mener at passet er en del av krypto-sporet i etterforskningen.

Foto: Øst politidistrikt

Politiet mener identiteten til Golf ble misbrukt av den eller de som sto bak forsvinningen.

En kopi av passet hans ble solgt på det mørket nettet. Ektemannen Tom Hagen har forklart at han fant et trusselbrev på en stol inne i huset etter forsvinningen.

I brevet var det et krav om løsepenger – og et oppsett for hvordan kommunikasjonen mellom partene skulle foregå via kryptovaluta.

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

SAVNET OG SIKTET: Tom Hagen er fortsatt siktet etter forsvinningen av kona Anne-Elisabeth Hagen.

Foto: PRIVAT

Ifølge politiet har passet blitt brukt i flere straffesaker tidligere.

– Knyttet til kryptosporet

Politiet mener den stjålne identiteten er brukt til å opprette kontoer på vekslingsbørser for kryptovaluta som gjerningspersonene har brukt.

– Vi mener det er sannsynlig at siktede hadde en rolle i forberedelseshandlingene knyttet til kryptosporet, sier Reinholdt-Østbye.

.

LÅ HER: På denne stolen lå trusselbrevet som ble funnet den 31. oktober 2018. Hvem som skrev brevet er fortsatt ukjent.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Den siktede mannen i 30-årene har flere straffesaker mot seg. Han er blant annet dømt til fengsel i flere år for voldtekt. I tillegg er han dømt for grovt bedrageri og ulovlig bevæpning på offentlig sted.

Mannens forsvarer Marius Dietrichson sier til NRK at klienten hans nekter straffskyld.

Han ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om Golf sin stjålne identitet ble funnet på klientens PC.

– Jeg har merket meg politiets egne merknader til pressen, at det er mange svindlere som har håndtert kopier av akkurat dette passet, sier han til NRK.

Mannen i 30-årene skal også ha kryptokunnskap, sier forsvareren.

Sammen med kanskje passet til Golf, så reiser det noen spørsmål. Men dette har ingenting med drap å gjøre, sier han til NRK.

Les også I elleve måneder levde Tom Hagen omgitt av politiets hemmelige mikrofoner og videokamera

Kontor

Ikke vært i avhør

Siktelsen har tidligere vært klausulert, og politiet har derfor ikke kunnet kommentere den før nå. Det er kun selve siktelsen som nå er avklausulert, og politiet er derfor fortsatt svært forsiktige med å dele informasjon.

Mannen i 30-årene har foreløpig ikke vært til avhør hos politiet. Politiet har heller ikke forsøkt å varetektsfengsle ham.

– Vi er i dialog med forsvarer om et avhør av siktede, og det håper vi kommer i stand, sier Lars Reinholdt-Østbye i Øst politidistrikt.

Dietrichson sier det foreløpig er uaktuelt. Han beskriver også mistankegrunnlaget i saken som svakt.

Jeg skjønner at de vil undersøke de sporene de har funnet, men det er ikke nok å gå til pågripelse og fengsling for drap, som denne siktelsen lyder på, sier han til NRK.

Les også Politiet om konflikten i Lørenskog-saken: – Ikke heldig

TREKKER SEG: Politiadvokat Jane Lundstadsveen (fra venstre), politiinspektør Gjermund Hanssen, og etterforskningslederne Frode Lier og Børge Rønning.

– Tro på oppklaring

Den nye ledelsen er rigget for å etterforske saken i lang tid og har tro på en løsning.

Men mye må struktureres for å få oversikt over den store etterforskningen, sier politiinspektøren.

Saken består av mange underprosjekter. Blant annet video, det såkalte Sprox-sporet, åstedsundersøkelser og krypto. Og det er en stor jobb å strukturere den informasjonen som ligger i saken. Og når og hvor det gjennombruddet kommer er for tidlig å si, men vi har fortsatt tro på oppklaring.

Politiet har fortsatt to hovedhypoteser i saken, som begge fortsatt etterforskes fullt ut. Forsøk på bortføring som gikk galt eller et drap fingert som en bortføring.

Politiet mener huset er åsted for et drap, selv om Anne-Elisabeth Hagen nærmest er sporløst forsvunnet.

Les også Nye opplysninger om trusselbrevet i forsvinningssaken: – Vet så å si alt om dette dokumentet

Tom Hagen saken

AKTUELT NÅ